Pizza provola e spinaci
Posted On 8.02.2014 at a sobota, lutego 08, 2014 by Konsti
… czyli pizza z serem "provola" i szpinakiem. Bardzo skromna i bardzo smaczna:) Szpinak można też w tym przepisie zastąpić boćwiną, do czego szczerze zachęcam, bo efekt smakowy jest, moim zdaniem, równie dobry. Pizza na zdjęciu została przyrządzona z mieszanką szpinaku i boćwiny: te warzywa świetnie łączą się ze sobą. Zdaję sobie jednak sprawę, że w Polsce łatwiej o szpinak, dlatego podaję wszystkie składniki zgodnie z oryginalnym przepisem. Ja tylko mocniej doprawiam szpinak, to moja jedyna, stała modyfikacja receptury. I jeszcze jedno: jeśli macie ochotę na taką pizzę, a nie macie dostępu do sera "provola", to po prostu zastąpcie go mozzarellą.
Składniki:
· 400 g ciasta na pizzę
· 400 g świeżego szpinaku
· 300 g sera provola
· 1 ząbek czosnku
· 20 g masła
· oliwa extravergine
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Szpinak umyć i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić, podsmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłożyć szpinak na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220°C przez 20 min. Wyjąć pizzę z piekarnika, posypać pokrojonym w plasterki serem, polać wedle uznania oliwą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 10 min.
dla mnie najlepsza pizza.
O mniam! Uwielbiam pizzę z zielonościami :)
Dziekuje za mile slowa i pozdrawiam!
Nie jadłam pizzy tylko z takim składem na wierzchu, ale musi być naprawdę rewelacyjna.