Ciasto z jabłkami i migdałami (bez jajek)

… przygotowane na podstawie tego przepisu na zebrę bez jajek. Jak widać, udało mi się przekształcić babkę marmurkową w coś zupełnie innego:) Mój placek z jabłkami i z dodatkiem migdałów udał się na piątkę, wytoczył się z piekarnika pachnący i aromatyczny. To takie typowe, domowe ciasto, swojskie i bez udziwnień. Polecam!


ciasto_bez_jaj1


Składniki: 

· 250g mąki 
· 150g cukru 
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
· 2 łyżki cukru waniliowego 
· 250 ml mleka 
· 50 ml oleju 
· 4 łyżki octu jabłkowego 
· 2 łyżki wiórków kokosowych 
· 3 jabłka · garść migdałów 

Wymieszać mąkę, cukry, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mleko, olej i ocet, wymieszać wszystko łyżką. Migdały posiekać, większość dodać do ciasta (zostawić trochę do posypania ciasta). Jabłka obrać, oczyścić, pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki. Ciasto wylać do formy, uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką (moja blacha była okrągła i miała średnicę 27 cm). Na powierzchni ciasta ułożyć w dowolny sposób plasterki jabłka, posypać odłożonymi wcześniej migdałami. Piec 35-40 minut w 170-180°C.

Posted in |

4 commenti:

  1. Bea Says:

    Kokosowe ciasto z jablkami swietnie brzmi! Mam nadzieje, ze to nie jest dyktowane jakas alergia, a tylko ot tak? Dla mnie przepis idealny :))

    Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!

  2. Adrijah Says:

    Wow, świetna modyfikacja babki marmurkowej :D Cieszę się, że przepis się przydał :) i koniecznie muszę spróbować Twojej wersji :)

    Nie miałabyś nic przeciwko, gdybym dodała zdjęcie (wraz z linkiem i podpisem) do galerii na Fb ze zdjęciami czytelników? :) o tu http://bit.ly/WaszeDaniaRnP

    pozdrawiam
    Adrijah

  3. Konsti Says:

    Beo, dziekuje za mile slowa. Nie mam alergii, za to czesto zapominam o kupnie jajek:)
    Adrijah, dziekuje za przepis, ciasto wyszlo bardzo smaczne. Jesli uwazasz, ze warto, dodaj do galerii, czemu nie:)
    Pozdrawiam.

  4. ozzie Says:

    przepyszne!