Pizza allo stracchino, olive e pomodori
Posted On 23.08.2013 at a piątek, sierpnia 23, 2013 by Konsti
... czyli pizza z serem “stracchino”, oliwkami i pomidorami. Pomysł na tę pizzę zaczerpnęłam stąd. "Stracchino" to włoski ser wyrabiany z krowiego mleka, przez niektórych porównywany do brie. “Stracchino” jest jednak bardziej miękki i ma delikatniejszy, mleczny smak. We Włoszech ser ten często wykorzystywany jest przy wypieku pizzy, tak jak i w tym dzisiejszym przepisie.
Składniki (na pizzę dla 1 osoby):
· ok. 200 g ciasta na pizzę
· 1 duży pomidor
· garść oliwek
· 250 g sera stracchino
· oliwa
· oregano
· kilka listków świeżej bazylii
· sól
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkować, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 min. W tym czasie rozrobić stracchino na gładki krem (można dodać 1 lub 2 łyżki mleka). Wyjąć ciasto na pizzę z piekarnika, rozsmarować stracchino, posypać posiekaną bazylią. Rozłożyć pokrojonego pomidora i oliwki, lekko posolić, posypać hojnie oregano. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez kilkanaście minut, aż pizza będzie gotowa.
Słodkie bułeczki z czekoladowymi okruchami
Posted On 19.08.2013 at a poniedziałek, sierpnia 19, 2013 by Konsti
Zmodyfikowany przepis na buchty z niepozornej książeczki “Desery” z 1968 r. Mam do tej pozycji spory sentyment, kiedyś używała jej moja Babcia... Bułeczki wyszły jak malowane, puszyste i aromatyczne. Najlepsze kilka godzin po upieczeniu, rzecz jasna, ale i na drugi dzień niczego sobie, zwłaszcza popijane smaczną kawą lub herbatą:).
Składniki:
· 50 dkg mąki
· 10 dkg masła
· 5 dkg drożdży
· 3 żółtka
· 1 jajko
· 1 szklanka mleka
· paczuszka cukru waniliowego
· 15 dkg cukru
· 100 g gorzkiej czekolady
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić z ciepłm mlekiem i zostawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na krem. Przesiać mąkę, dodać utarte jaja, drożdże, cukier waniliowy i 10 dkg stopionego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wyrobić. Odstawić pod przykryciem w cieple do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, układać je na blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować je mlekiem, jogurtem lub roztrzepanym żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. w temp. 200°C.
Paluchy z makiem
Posted On 12.08.2013 at a poniedziałek, sierpnia 12, 2013 by Konsti
Komarka, autorka blogu Every cake you bake, tak pisze o tych paluchach: „Mięciutkie i puszyste, lekko słodkie, idealne do maczania w jogurcie lub miodzie. Do tego bardzo długo zachowują świeżość”. Nic dodać, nic ująć, wszystko się zgadza. Bardzo smaczny wypiek, szczerze polecam!
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 40 g (3 łyżki) maku
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżki miodu
- 150 ml mleka
- 125 ml wody
- 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania)
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże. Mleko z wodą i miodem podgrzać i ciepłe wlać do pozostałych składników. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć, i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki, ułożyć na blasze i pozostawić na 15 minut aż lekko podrosną. Posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać po wierzchu makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Pizza bianca con le zucchine
Posted On 5.08.2013 at a poniedziałek, sierpnia 05, 2013 by Konsti
To chyba moja ulubiona “biała” pizza: taka
najprostsza, z minimalną ilością składników… W tym przypadku wystarczy tylko
mozzarella, cukinia i ewntualnie jakiś inny ser do posypania całości, np. “ricotta
salata” czy parmezan. Takie proste i takie pyszne!
Składniki (na pizzę dla 1 osoby):
· ok. 200 g ciasta na pizzę
· 1 cukinia
· 1 mozzarella (125 g)
· oliwa
· kilka listków bazylii
· starty parmezan lub ricotta salata do posypania pizzy
· sól i pieprz
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkować, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec przez ok. 10 min. Lekko podrośnięte ciasta wyciągnąć z piekarnika, posypać mozarellą pokrojoną w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki lub paseczki i ułożyć na mozzarelli. Posypać, popieprzyć, skropić oliwą, posypać parmezanem lub "ricotta salata". Wstawić do piekarnika i piec przez kilkanaście minut, aż pizza będzie gotowa.