Pizza allo stracchino, olive e pomodori
Posted On 23.08.2013 at a piątek, sierpnia 23, 2013 by Konsti
... czyli pizza z serem “stracchino”, oliwkami i pomidorami. Pomysł na tę pizzę zaczerpnęłam stąd. "Stracchino" to włoski ser wyrabiany z krowiego mleka, przez niektórych porównywany do brie. “Stracchino” jest jednak bardziej miękki i ma delikatniejszy, mleczny smak. We Włoszech ser ten często wykorzystywany jest przy wypieku pizzy, tak jak i w tym dzisiejszym przepisie.
Składniki (na pizzę dla 1 osoby):
· ok. 200 g ciasta na pizzę
· 1 duży pomidor
· garść oliwek
· 250 g sera stracchino
· oliwa
· oregano
· kilka listków świeżej bazylii
· sól
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkować, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 min. W tym czasie rozrobić stracchino na gładki krem (można dodać 1 lub 2 łyżki mleka). Wyjąć ciasto na pizzę z piekarnika, rozsmarować stracchino, posypać posiekaną bazylią. Rozłożyć pokrojonego pomidora i oliwki, lekko posolić, posypać hojnie oregano. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez kilkanaście minut, aż pizza będzie gotowa.
Bardzo apetyczna pizza. Zjadłabym sobie :)
Chetnie zaprosilabym Cie na wspolna konsumpcje takiej pizzy:)
Pozdrawiam.
Ależ pysznie wygląda:) to i ja dołączam sie do Majanki:) buziaki
Dziekuje, Jolu i sciskam Cie mocno.
Świetnie gotujesz Konsti, Twoje bułeczki, pizze wywołują u mnie poczucie wilczego głodu. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/
No wiesz, az sie zaczerwienilam:)
Dziekuje za mile slowa!
Usciski.