Słodkie bułeczki z czekoladowymi okruchami
Posted On 19.08.2013 at a poniedziałek, sierpnia 19, 2013 by Konsti
Zmodyfikowany przepis na buchty z niepozornej książeczki “Desery” z 1968 r. Mam do tej pozycji spory sentyment, kiedyś używała jej moja Babcia... Bułeczki wyszły jak malowane, puszyste i aromatyczne. Najlepsze kilka godzin po upieczeniu, rzecz jasna, ale i na drugi dzień niczego sobie, zwłaszcza popijane smaczną kawą lub herbatą:).
Składniki:
· 50 dkg mąki
· 10 dkg masła
· 5 dkg drożdży
· 3 żółtka
· 1 jajko
· 1 szklanka mleka
· paczuszka cukru waniliowego
· 15 dkg cukru
· 100 g gorzkiej czekolady
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić z ciepłm mlekiem i zostawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na krem. Przesiać mąkę, dodać utarte jaja, drożdże, cukier waniliowy i 10 dkg stopionego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wyrobić. Odstawić pod przykryciem w cieple do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, układać je na blasze i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować je mlekiem, jogurtem lub roztrzepanym żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. w temp. 200°C.
U mnie też Drożdżowo ;D
Dziekuje za wizyte na blogu i pozdrawiam serdecznie.
Bardzo smakowicie wyglądają:) a te czekoladowe kawałki to takie małe niespodzianki:)