Paluchy z makiem
Posted On 12.08.2013 at a poniedziałek, sierpnia 12, 2013 by Konsti
Komarka, autorka blogu Every cake you bake, tak pisze o tych paluchach: „Mięciutkie i puszyste, lekko słodkie, idealne do maczania w jogurcie lub miodzie. Do tego bardzo długo zachowują świeżość”. Nic dodać, nic ująć, wszystko się zgadza. Bardzo smaczny wypiek, szczerze polecam!
Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 40 g (3 łyżki) maku
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżki miodu
- 150 ml mleka
- 125 ml wody
- 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania)
Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże. Mleko z wodą i miodem podgrzać i ciepłe wlać do pozostałych składników. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć, i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki, ułożyć na blasze i pozostawić na 15 minut aż lekko podrosną. Posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać po wierzchu makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Takie paluchy i jogurcik lub serek to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy :))
To prawda, te paluchy swietnie sprawdzaja sie jako przekaska w pracy. Ja zabieram je czesto na wycieczki rowerowe i pikniki.
Pozdrawiam serdecznie.
Paluchy z makiem to wspomnienie dzieciństwa :)
:)
Uwielbiam takie paluchy ....kojarzą mi się z powrotami ze szkoły średniej:) zawsze w drodze na pociąg zachodziliśmy do piekarni ...a później z paluchami karmic kaczki:) pozdrawiam
Przegapiłam je u Komarki, ale fajnie, że je pokazałaś, bo mam ochotę upiec :)