Paluchy z makiem

Komarka, autorka blogu Every cake you bake, tak pisze o tych paluchach: „Mięciutkie i puszyste, lekko słodkie, idealne do maczania w jogurcie lub miodzie. Do tego bardzo długo zachowują świeżość”. Nic dodać, nic ująć, wszystko się zgadza. Bardzo smaczny wypiek, szczerze polecam!


paluch1


Składniki: 

  •  500 g mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 40 g (3 łyżki) maku 
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży 
  • 4 łyżki miodu 
  •  150 ml mleka 
  • 125 ml wody 
  • 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania)  

Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże. Mleko z wodą i miodem podgrzać i ciepłe wlać do pozostałych składników. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć, i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki, ułożyć na blasze i pozostawić na 15 minut aż lekko podrosną. Posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać po wierzchu makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.


Posted in Etichette: |

6 commenti:

  1. kruszyna Says:

    Takie paluchy i jogurcik lub serek to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy :))

  2. Konsti Says:

    To prawda, te paluchy swietnie sprawdzaja sie jako przekaska w pracy. Ja zabieram je czesto na wycieczki rowerowe i pikniki.
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. Wiera Says:

    Paluchy z makiem to wspomnienie dzieciństwa :)

  4. Konsti Says:

    :)

  5. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Uwielbiam takie paluchy ....kojarzą mi się z powrotami ze szkoły średniej:) zawsze w drodze na pociąg zachodziliśmy do piekarni ...a później z paluchami karmic kaczki:) pozdrawiam

  6. oczko (aka zemfiroczka) Says:

    Przegapiłam je u Komarki, ale fajnie, że je pokazałaś, bo mam ochotę upiec :)