Pizza bianca con le zucchine

To chyba moja ulubiona “biała” pizza: taka najprostsza, z minimalną ilością składników… W tym przypadku wystarczy tylko mozzarella, cukinia i ewntualnie jakiś inny ser do posypania całości, np. “ricotta salata” czy parmezan. Takie proste i takie pyszne!


DSCN7651 copia



Składniki (na pizzę dla 1 osoby): 

· ok. 200 g ciasta na pizzę 
· 1 cukinia 
· 1 mozzarella (125 g) 
· oliwa 
· kilka listków bazylii 
 · starty parmezan lub ricotta salata do posypania pizzy 
· sól i pieprz 

 Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkować, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec przez ok. 10 min. Lekko podrośnięte ciasta wyciągnąć z piekarnika, posypać mozarellą pokrojoną w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki lub paseczki i ułożyć na mozzarelli. Posypać, popieprzyć, skropić oliwą, posypać parmezanem lub "ricotta salata". Wstawić do piekarnika i piec przez kilkanaście minut, aż pizza będzie gotowa.


Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Nashelly Says:

    Nigdy jeszcze nie robiłam pizzy bianca, czas spróbować ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  2. Konsti Says:

    Dziekuje za wizyte na blogu i tez pozdrawiam!

  3. Wilczyca Aga Strzęciwilk Says:

    ja tez nie próbowałam takiej pizzy jeszcze i chętnie się skuszę

  4. Konsti Says:

    Polecam:) i pozdrawiam serdecznie.

  5. Cerys Says:

    This is cool!