Pasta ai funghi e pomodori
Posted On 29.09.2013 at a niedziela, września 29, 2013 by Konsti
… czyli makaron z grzybami i pomidorami. Uniwersalne i szybkie danie, do tego bardzo smaczne, jak to zazwyczaj bywa w przypadku włoskiej “pasty”... Inspirację znalazłam tutaj. Polecam!
Składniki (dla 4-5 osób):
· 500 g makaronu (najlepiej długiego, zazwyczaj daję albo tagliatelle, albo spaghetti)
· 2 duże, dojrzałe pomidory
· 500 g pieczarek (lub innych grzybów)
· kilkanaście listków świeżej pietruszki
· ok. 4-5 łyżek oliwy
· 3-4 łyżki śmietany (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
· 1-2 ząbki czosnku
· 2-3 łyżki startego lub posiekanego parmezanu
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· gałka muszkatołowa i sól
Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć razem z posiekanym czosnkiem na patelni na oliwie. Gdy ściemnieją, dodać pokrojone pomidory i posiekaną pietruszkę. Doprawić papryką, trzymać na ogniu przez kilka-kilkanaście minut, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec doprawić gałką muszkatołową i solą. W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić, dodać do grzybów na patelni. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
od pewnego czasu mogę kupować oryginalne włoskie makarony, z czego ogromnie się cieszę :) Niby prowincja a otworzyli sklep z produktami włoskimi :) A i w Lidlu jest bardzo smaczny makaron (mówię o takim świeżym)i mogę się rozkoszować wreszcie prawdziwym makaronem. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu. Dzięki wielkie
Pysznie, pysznie! :)
Uwielbiam włoskie jedzenie. :)
Och, makarony to temat rzeka:) To ja jeszcze sie pochwale, ze te tagliatelle na zdjeciu to domowy makaron, sama wyprodukowalam... Raz na jakis czas dogadzam mezowi:)
Dziewczyny, dziekuje za mile slowa i pozdrawiam Was cieplo!
ooooooooooooooo, podziwiam tym bardziej Konsti. Ja już stara baba jestem, ale sama nigdy nie robiłam makaronu. Teraz cieszę się tym włoskim sklepem, bo mam dostęp do różnych makaronów. Świeżych też :)