Pasta ai funghi e pomodori

… czyli makaron z grzybami i pomidorami. Uniwersalne i szybkie danie, do tego bardzo smaczne, jak to zazwyczaj bywa w przypadku włoskiej “pasty”... Inspirację znalazłam tutaj. Polecam!


ssss


Składniki (dla 4-5 osób):

· 500 g makaronu (najlepiej długiego, zazwyczaj daję albo tagliatelle, albo spaghetti)
· 2 duże, dojrzałe pomidory
· 500 g pieczarek (lub innych grzybów)
· kilkanaście listków świeżej pietruszki
· ok. 4-5 łyżek oliwy
· 3-4 łyżki śmietany (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
· 1-2 ząbki czosnku
· 2-3 łyżki startego lub posiekanego parmezanu
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· gałka muszkatołowa i sól

Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć razem z posiekanym czosnkiem na patelni na oliwie. Gdy ściemnieją, dodać pokrojone pomidory i posiekaną pietruszkę. Doprawić papryką, trzymać na ogniu przez kilka-kilkanaście minut, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec doprawić gałką muszkatołową i solą. W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić, dodać do grzybów na patelni. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natychmiast podawać.

Posted in Etichette: , |

4 commenti:

  1. Anonimowy Says:

    od pewnego czasu mogę kupować oryginalne włoskie makarony, z czego ogromnie się cieszę :) Niby prowincja a otworzyli sklep z produktami włoskimi :) A i w Lidlu jest bardzo smaczny makaron (mówię o takim świeżym)i mogę się rozkoszować wreszcie prawdziwym makaronem. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu. Dzięki wielkie

  2. Majana Says:

    Pysznie, pysznie! :)
    Uwielbiam włoskie jedzenie. :)

  3. Konsti Says:

    Och, makarony to temat rzeka:) To ja jeszcze sie pochwale, ze te tagliatelle na zdjeciu to domowy makaron, sama wyprodukowalam... Raz na jakis czas dogadzam mezowi:)
    Dziewczyny, dziekuje za mile slowa i pozdrawiam Was cieplo!

  4. Anonimowy Says:

    ooooooooooooooo, podziwiam tym bardziej Konsti. Ja już stara baba jestem, ale sama nigdy nie robiłam makaronu. Teraz cieszę się tym włoskim sklepem, bo mam dostęp do różnych makaronów. Świeżych też :)