Risotto speziato alle pesche
Posted On 8.09.2013 at a niedziela, września 08, 2013 by Konsti
… czyli risotto z przyprawami i brzoskwiniami. Jadłam je po raz pierwszy u koleżanki, bardzo ciekawe zestawienie smaków! W tym daniu ryż zostaje połączony z brzoskwiniami i parmezanem, a całość wzbogacona jest imbirem i curry. Jak dla mnie bomba, naprawdę nie spodziewałam się, że ten zestaw może smakować tak wyśmienicie! Polecam wszystkim poszukiwaczom nowych doznań kulinarnych:)
Składniki (dla 4 osób):
· 400 g ryżu
· 3-4 duże, dojrzałe brzoskwinie
· 1 mała cebula
· ok. 75 g masła
· 1 kieliszek białego wina
· 1,5 l rosołu
· 3-4 łyżki startego parmezanu
· 1 łyżeczka curry
· kilka kawałeczków kandyzowanego imbiru
· sól i pieprz
Cebulę podsmażyć na maśle (użyć do tego celu połowę tłuszczu). Dodać ryż i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Wrzucić pokrojone brzoskwinie (ja nie obieram ich ze skórki) i posiekany drobniutko imbir, potem wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wtedy wlać porcję rosołu, wymieszać i podgrzewać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W miarę parowania płynu dodawać kolejne porcje rosołu. Gdy ryż stanie się miękki i wchłonie cały rosół, dodać pozostałą część masła i parmezan. Doprawić curry, pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, podawać lekko ostudzone.
Oryginalnie i z pewnością smacznie.
:)
Uwielbiam risotto, muszę wypróbować!
Bardzo ciekawe połączenie. Z pewnością niedługo wypróbuję!
Genialne, na bank wypróbuję.
Mam nadzieje, ze ktoras z Was naprawde kiedys skorzysta z przepisu. Ciekawam bardzo, czy to risotto przypadloby Wam do smaku...
Pozdrawiam serdecznie.