Risotto speziato alle pesche

… czyli risotto z przyprawami i brzoskwiniami. Jadłam je po raz pierwszy u koleżanki, bardzo ciekawe zestawienie smaków! W tym daniu ryż zostaje połączony z brzoskwiniami i parmezanem, a całość wzbogacona jest imbirem i curry. Jak dla mnie bomba, naprawdę nie spodziewałam się, że ten zestaw może smakować tak wyśmienicie! Polecam wszystkim poszukiwaczom nowych doznań kulinarnych:)


risotto


Składniki (dla 4 osób): 

· 400 g ryżu 
· 3-4 duże, dojrzałe brzoskwinie 
· 1 mała cebula 
· ok. 75 g masła 
· 1 kieliszek białego wina 
· 1,5 l rosołu 
· 3-4 łyżki startego parmezanu 
· 1 łyżeczka curry 
· kilka kawałeczków kandyzowanego imbiru 
· sól i pieprz 

 Cebulę podsmażyć na maśle (użyć do tego celu połowę tłuszczu). Dodać ryż i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Wrzucić pokrojone brzoskwinie (ja nie obieram ich ze skórki) i posiekany drobniutko imbir, potem wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wtedy wlać porcję rosołu, wymieszać i podgrzewać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W miarę parowania płynu dodawać kolejne porcje rosołu. Gdy ryż stanie się miękki i wchłonie cały rosół, dodać pozostałą część masła i parmezan. Doprawić curry, pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, podawać lekko ostudzone.

Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Majana Says:

    Oryginalnie i z pewnością smacznie.
    :)

  2. Beata Says:

    Uwielbiam risotto, muszę wypróbować!

  3. MałaGosia Says:

    Bardzo ciekawe połączenie. Z pewnością niedługo wypróbuję!

  4. zufik Says:

    Genialne, na bank wypróbuję.

  5. Konsti Says:

    Mam nadzieje, ze ktoras z Was naprawde kiedys skorzysta z przepisu. Ciekawam bardzo, czy to risotto przypadloby Wam do smaku...
    Pozdrawiam serdecznie.