Pasta ai funghi e pomodori
Posted On 29.09.2013 at a niedziela, września 29, 2013 by Konsti
… czyli makaron z grzybami i pomidorami. Uniwersalne i szybkie danie, do tego bardzo smaczne, jak to zazwyczaj bywa w przypadku włoskiej “pasty”... Inspirację znalazłam tutaj. Polecam!
Składniki (dla 4-5 osób):
· 500 g makaronu (najlepiej długiego, zazwyczaj daję albo tagliatelle, albo spaghetti)
· 2 duże, dojrzałe pomidory
· 500 g pieczarek (lub innych grzybów)
· kilkanaście listków świeżej pietruszki
· ok. 4-5 łyżek oliwy
· 3-4 łyżki śmietany (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
· 1-2 ząbki czosnku
· 2-3 łyżki startego lub posiekanego parmezanu
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· gałka muszkatołowa i sól
Pieczarki oczyścić, pokroić i usmażyć razem z posiekanym czosnkiem na patelni na oliwie. Gdy ściemnieją, dodać pokrojone pomidory i posiekaną pietruszkę. Doprawić papryką, trzymać na ogniu przez kilka-kilkanaście minut, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec doprawić gałką muszkatołową i solą. W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić, dodać do grzybów na patelni. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Ciasto kawowe z gruszkami
Posted On 24.09.2013 at a wtorek, września 24, 2013 by Konsti
Kolejny przepis z karteluszka. Sezon gruszkowy w pełni, więc z przyjemnością skorzystałam z okazji, by upiec nieznane mi do tej pory ciasto kawowe z gruszkami. Wyszło wilgotne i aromatyczne, takie jak lubię. To naprawdę udany wypiek, w którym smak gruszek ładnie łączy się z kawową i czekoladową nutą. Na pewno często będę wracała do tej receptury!
Składniki (na dużą formę; wymiary mojej formy: 31x24 cm):
· 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
· 200 g cukru
· 3 jajka
· 300 ml kawy z mlekiem (w proporcjach: mało kawy, dużo mleka, najlepiej klasyczne caffelatte lub cappuccino)
· 150 ml oleju
· 4 gruszki
· 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
· 1 łyżeczka cynamonu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
W jednej misce dokładnie wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną lub orkiszową. W innym naczyniu utrzeć żółtka, cukier i olej. Dodać szczyptę soli, wlać ostudzoną kawę z mlekiem, wymieszać. Do tej płynnej masy wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać (lub szybko zmiksować). Gruszki obrać: jedną pokroić w kostkę, pozostałe na ćwiartki czy ósemki. Do masy wrzucić gruszkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Wylać ciasto do formy (uprzednio natłuszczonej i wysypanej mąką). Na wierzchu ułożyć gruszki pokrojone w ćwiartki i ósemki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°-200°C i piec ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu studzić przynajmniej godzinę.
Chała na jogurcie
Posted On 17.09.2013 at a wtorek, września 17, 2013 by Konsti
Bardzo dobry przepis na smaczną chałkę udokumentowany, niestety, wyjątkowo smutnym zdjęciem. Tak się akurat złożyło, że jak tylko zbierałam się do pstryknięcia fotki, to albo aparat odmawiał współpracy, albo zaczynał padać rzęsity deszcz i było niedopowiednie oświetlenie. Z drugiej strony, cóż, kiepskiej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy:) Chałka zdecydowanie apetyczniej wygląda u Krystyny, autorki przepisu: jeśli więc przepis was zainteresuje, to polecam zajrzeć na jej blog. Ja mogę tylko dodać, że wypiek jest bardzo smaczny, ale ja bardzo lubię wszystkie drożdżowe na jogurcie, więc wiedziałam od razu, że ta chałka będzie mi odpowiadać… Polecam!
Składniki:
· 250g mąki
· 1 jajko (rozbełtać i część zostawić do posmarowania chałki)
· 100 ml jogurtu naturalnego (powinien być gęsty)
· 1 łyżeczka suchych drożdży
· 6 łyżek cukru
· 4 łyżki mleka
· 1 łyżka masła (miękkiego)
· szczypta soli
· ewentualnie do posypania: mak lub tradycyjna kruszonka
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Zostawić na kilka minut, aż się napuszą. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać masło, jogurt i podrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić. Odstawić na ok. 1 godz. w przykrytej misce do wyrośnięcia. Następnie uderzyć ciasto ręką, aby wyleciał gaz. Wyłozyć na blat i podzielić na 3 części. Zrolować 3 wałeczki i zapleść je w warkocz (ja zrobiłam okrągłą chałkę).Wyłożyć na brache lub do posmarowanej maslem foremki. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto jajkiem (lub jogurtem) i posypać, czym kto lubi: makiem, kruszonka itp. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 30 - 40 min.
Risotto speziato alle pesche
Posted On 8.09.2013 at a niedziela, września 08, 2013 by Konsti
… czyli risotto z przyprawami i brzoskwiniami. Jadłam je po raz pierwszy u koleżanki, bardzo ciekawe zestawienie smaków! W tym daniu ryż zostaje połączony z brzoskwiniami i parmezanem, a całość wzbogacona jest imbirem i curry. Jak dla mnie bomba, naprawdę nie spodziewałam się, że ten zestaw może smakować tak wyśmienicie! Polecam wszystkim poszukiwaczom nowych doznań kulinarnych:)
Składniki (dla 4 osób):
· 400 g ryżu
· 3-4 duże, dojrzałe brzoskwinie
· 1 mała cebula
· ok. 75 g masła
· 1 kieliszek białego wina
· 1,5 l rosołu
· 3-4 łyżki startego parmezanu
· 1 łyżeczka curry
· kilka kawałeczków kandyzowanego imbiru
· sól i pieprz
Cebulę podsmażyć na maśle (użyć do tego celu połowę tłuszczu). Dodać ryż i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Wrzucić pokrojone brzoskwinie (ja nie obieram ich ze skórki) i posiekany drobniutko imbir, potem wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wtedy wlać porcję rosołu, wymieszać i podgrzewać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W miarę parowania płynu dodawać kolejne porcje rosołu. Gdy ryż stanie się miękki i wchłonie cały rosół, dodać pozostałą część masła i parmezan. Doprawić curry, pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, podawać lekko ostudzone.