Stefania

… zwana też “kaprysem studenckim”:) Ciasto bez pieczenia, idealne na upały. Najlepiej smakuje po kilkunastogodzinnym schłodzeniu w lodówce. W oryginalnym przepisie (znalezionym na CinCinie) dokonałam tylko niewielkich zmian: do masy dodałam zdecydowanie mniej masła, a w zamian wzbogaciłam jej smak migdałami i skórką pomarańczową. Jak dla mnie: strzał w dziesiątkę, to naprawdę fantastyczny deser! Polecam zwłaszcza wielbicielom kaszy manny:)


stefania2


Składniki:

· 1 litr mleka
· 1 szkl cukru 
· 1 kostka margaryny lub masła (można dać mniej np. połowę kostki i również się uda – ja dałam ok. 70 g masła) 
· 1 szkl kaszy manny 
· 2 łyżki kakao (najlepiej gorzkiego i mocnego) 
· cukier waniliowy  
· herbatniki (ilość zależy od wielkości blachy, ja do wyłożenia swojej formy zużyłam ok. 250 g herbatników)
· opcjonalnie: trochę zmielonych migdałów i skórka pomarańczowa (jako dodatek aromatyzujący masę grysikową) 
· ponadto wiórki kokosowe, orzechy, czy inna posypka - dowolnie - do posypania ciasta 

Formę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały. Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i dopiero potem wlać do gotującego się płynu). Dodać zmielone migdały i skórkę pomarańczową. Mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jeśli powstaną grudki, można zmiksować jeszcze gorącą masę i nadać jej gładką konsystencję. Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo. Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć. Lekko ostudzić i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Wystygnięte ciasto udekorować w dowolny sposób (ja posypałam kakao i posiekanymi migdałami).

Posted in Etichette: , |

6 commenti:

  1. Krecia Says:

    Uwielbiam:)Klasyka gatunku:)

  2. mamamarzynia Says:

    Patrząc na zdjęcie myślałam, ze to pieczone ciasto.

  3. Majana Says:

    Muszę w końcu zrobić stefankę! Wygląda pysznie.:)

  4. Justyna Bąk Says:

    pyszne ciacho:)

  5. Konsti Says:

    Kreciu, dla mnie to klasyka dopiero co odkryta:)
    Marzyniu, smakuje lepiej niz jedno ciasto wyciagniete z piekarnika!
    Majano, zrob, zrob, warto!
    Justyno, dziekuje!
    Pozdrawiam Was serdecznie.

  6. MJ Says:

    muszę spróbować :)