Placki cukiniowe (z miętą i parmezanem)
Posted On 19.07.2013 at a piątek, lipca 19, 2013 by Konsti
Placuszki z cukinii wzbogacone miętą i parmezanem po raz pierwszy jadłam u znajomych we Włoszech: ta kombinacja smaków tak bardzo przypadła mi do gustu, że z tego samego przepisu zaczęłam korzystać w mojej domowej kuchni. Moje placki są jednak ostrzejsze (ach, ten czosnek w połączeniu z pieprzem…), ponadto nie ścieram cukinii na tarce, tylko siekam ją nożem na bardzo drobne kawałki (zdecydowanie wolę, gdy placki mają bardziej “chropowatą” strukturę). No i jeszcze jedna moja fanaberia: do placków cukiniowych podaję zawsze konfiturę z jarzębiny, przepadam za tym połączeniem smaków!
Skladniki (na ok. 10 placków):
· 1 duża cukinia
· 1 jajko
· ½ szklanki mąki pszennej
· kilka łyżek mleka
· ½ cebuli
· 2-3 łyżki startego parmezanu
· kilka-kilkanaście listków mięty
· 2 ząbki czosnku
· szczypta proszku do pieczenia
· sól i pieprz
· oliwa do smażenia
Cukinię, czosnek, cebulę i miętę drobno posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajko, wymieszać i dodać tyle mleka, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dodać parmezan i posiekane warzywa z miętą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Placki podawać ciepłe, z dowolnym sosem, dipem czy z innymi dodatkami (polecam konfiturę z jarzębiny!).