Placki cukiniowe (z miętą i parmezanem)

Placuszki z cukinii wzbogacone miętą i parmezanem po raz pierwszy jadłam u znajomych we Włoszech: ta kombinacja smaków tak bardzo przypadła mi do gustu, że z tego samego przepisu zaczęłam korzystać w mojej domowej kuchni. Moje placki są jednak ostrzejsze (ach, ten czosnek w połączeniu z pieprzem…), ponadto nie ścieram cukinii na tarce, tylko siekam ją nożem na bardzo drobne kawałki (zdecydowanie wolę, gdy placki mają bardziej “chropowatą” strukturę). No i jeszcze jedna moja fanaberia: do placków cukiniowych podaję zawsze konfiturę z jarzębiny, przepadam za tym połączeniem smaków!


placki1



Skladniki (na ok. 10 placków): 

· 1 duża cukinia 
· 1 jajko 
· ½ szklanki mąki pszennej 
· kilka łyżek mleka 
· ½ cebuli 
· 2-3 łyżki startego parmezanu 
· kilka-kilkanaście listków mięty 
· 2 ząbki czosnku 
· szczypta proszku do pieczenia 
· sól i pieprz 
· oliwa do smażenia 

 Cukinię, czosnek, cebulę i miętę drobno posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajko, wymieszać i dodać tyle mleka, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dodać parmezan i posiekane warzywa z miętą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Placki podawać ciepłe, z dowolnym sosem, dipem czy z innymi dodatkami (polecam konfiturę z jarzębiny!).

Posted in Etichette: , |

0 commenti: