Gnocchi ripieni di mozzarella e ricotta su crema di asparagi
Posted On 27.05.2012 at a niedziela, maja 27, 2012 by Konsti
… czyli rodzaj włoskich knedli nadziewanych mozzarellą i ricottą oraz podawanych z kremem ze szparagów. Wspaniały przepis z blogu “Kuchnia pod wulkanem”! Wprowadziłam do niego tylko kilka małych modyfikacji: do nadzienia dodałam pokrojone oliwki, krem ze szparagów doprawiłam mocniej pieprzem i dodałam też do niego parmezan, no i zrezygnowałam z polewania gnocchi masłem. Przepis może wydawać się pracochłonny, ale to tylko pozory. Wystarczy przygotować knedle wcześniej, a potem je zamrozić: wtedy pozostaje nam tylko zająć się szparagami, potem wyciągnąć w odpowiednim momencie zamrożone knedle, ugotować je szybko i już, gotowe. Danie warte zachodu, gorąco polecam. Anthony, dziękuję za przepis!
Składniki (dla 4 osób):
Gnocchi:
- 650 g ziemniaków
- 200 - 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mozzarelli
- 250 g ricotty
- garść oliwek bez pestek
Krem ze szparagów:
- 1 kg szparagów
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki nadzienia (łyżka ricotty i łyżka posiekanej mozzarelli)
- 2 łyżki startego parmezanu
Oliwki posiekać. Mozzarellę pokroić w drobna kosteczke (jeśli jest to świeża mozzarella, to trzeba ją odsączyć z mleka w niej zawartego). Wymieszać pokrojoną mozzarellę z ricottą i oliwkami, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, ostudzić i przecisnąć przez praskę (najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych kilka lub kilkanaście godzin wcześniej). Dodać jajko, mąkę i szczyptę soli, zagnieść szybko ciasto. Ciasto uformować w walec o przekroju ok. 4 cm. Pociąć na plastry o grubości ok. 3 cm. Z każdej porcji ciasta formować na dłoni placuszki, nakładać na środek nadzienie i zlepiać tworząc kule. Jesli ciasto za bardzo się lepi, to należy posypać maką (użyłam bułki tartej). Ułożyć knedle na ściereczce (ja zrobiłam 24 sztuki) i przystąpić do przygotowania kremu.
Szparagi oczyścić. Odrzucić zdrewniałe końcówki, odciąć główki (jakies 4 - 5 cm) i odłożyć je na bok. Resztę obrać z włóknistej skórki, opłukać i osuszyć. Na patelni, na paru łyżkach oliwy zezłocić lekko zgnieciony ząbek czosnku. Usunąć (ja zostawiłam…). Wrzucić obrane szparagi, przesmażyć, posolić, popieprzyć. Podlać wodą i poddusić do miękkości. Przełożyć do blendera i zmiksować razem z nadzieniem z mozzarelli i ricotty i parmezanem.
Wrzucić gnocchi do wrzącej, lekko osolonej wody. Poczekać, aż knedle wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotować ok. 3 min.
W tym samym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić czubki szparagów. Przesmażyć, posolić, popieprzyć, podlać wodą i poddusić do porządanej konsystencji. Równolegle na drugiej patelni podgrzać krem ze szparagów.
Na talerzach rozsmarować krem, na to wyłożyć gorące gnnocchi, a na nich ułożyć główki szparagów. Podawać natychmiast.
cudne, chętnie bym spróbowała :)
Takie knedle to cos w sam raz dla mnie!
Brzmi i wygląda to bardzo smakowicie :)
Boże, jakie to musi być pyszne! tak dawno nie byłam we Włoszech... aż mi ślina napłynęła do buzi, dzięki za ożywianie wspomnień!
Ciesze sie bardzo, ze smakowaly :-) Nie ma za co dziekowac, bo to przeciez od kucharki zalezy jak danie wyjdzie. Mam jakies klopoty z serwerem sieci, z ktorej korzystam i nie moge chwilowo uzyc osobistego komputera. Jak juz bedzie dzialac, to pozwolisz, ze dopisze do dzialu przepisow wykonanych przez czytelnikow. Pozdrawiam serdecznie :-)
Gosiu, wyprobuj przepis, naprawde warto!
Maggie, chetnie zaprosilabym Cie do wspolnej konsumpcji:)
Magdo, a smakuje jeszcze lepiej!
Mamamarzyniu, nie ma za co:) Bardzo mi odpowiada rola "ozywiaczki wspomnien", brzmi niezle:)
Aanthony, jeszcze raz dziekuje za inspiracje i swietny przpis! Alez oczywiscie dodaj mnie do dzialu wyprobowanych przepisow, mozesz ode mnie dodac 5 gwiadek na okreslenie najwyzszej klasy receptury:)
Pozdrawiam serdecznie!
Swietnie sie prezentuja! Choc przyznaje, cze nie zawsze mam cierpliwosc do robienia gnochi... Moze meza zagonie do pracy? ;)
Pozdrawiam serdecznie!