Pasta rybna z bakłażanem
Posted On 30.12.2011 at a piątek, grudnia 30, 2011 by KonstiCiekawa w smaku pasta rybna, która świetnie sprawdza się jako przystawka. Początkowo podawałam ją z plastrami grillowanego bakłażana, potem stwierdziłam, że smakuje równie wybornie z samym chlebem i teraz często używam jej jako smarowidła do małych kanapeczek. Prosty pomysł na nieskomplikowaną przekąskę do karnawałowego bufetu.
Składniki (na antipasto dla 4 osób):
- puszka sardynek w sosie pomodorowym (ok. 150 g)
- kilka-kilkanaście filecików anchois (ilość filecików zależy od tego, jak mocną w smaku pastę rybną chcemy otrzymać)
- 1 ugotowany ziemniak
- 3 plastry grillowanego bakłażana
- 2-3 łyżki sera ricotta
- 1 łyżka startego sera pecorino
- świeża pietruszka
- sól i pieprz
Ziemniaka pokroić na cząstki, dodać sardynki, rozgnieść wszystko widelcem. Dodać ricottę, dokładnie wymieszać. Fileciki anchois i plastry bakłażana pokroić na drobne kawałeczki, dodać do masy rybnej, wymieszać. Dodać poszatkowaną pietruszkę, starty ser pecorino, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli pasta rybna jest za gęsta,można dodać odrobinę oliwy lub jogurtu naturalnego; jeśli jest za rzadka, należy dodać więcej sardynek.
Tak przygotowaną pastę można podawać rozprowadzoną na kawałkach grillowanego bakłażana lub rozsmarowaną na chlebie.
Rybna pasta to mój smak z podstawówki! :D
Po składnikach stwierdzam, że chyba by mi smakowało :)
To chyba smakuje wspaniale!
Szczęścia w Nowym Roku , spełnienia marzeń!
Pozdrawiam:)
bardzo smaczne i ciekwe, nietuzimkowe połączenie smaków.
Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)