Filety rybne z fenkułem i pomarańczą

Swojskie filety rybne (u nas były z dorsza) pieczone i podawane z koprem włoskim i pomarańczą. Pyszne zestawienie smaków, tak przygotowane ryby mogłabym jeść codziennie!





Składniki (dla 2 osób):

· 2 duże lub 4 małe filety rybne
· 1 fenkuł
· 1 duża pomarańcza
· 2 łyżki kaparów
· ½ szklanki białego wina
· sok z połówki cytryny
· pieprz cytrynowy
· odrobina świeżej pietruszki
· 3-4 łyżki oliwy
· sól

Filety natrzeć pieprzem cytrynowym, lekko posypać solą. Pomarańczę obrać, pokroić na plasterki. Koper włoski umyć, pokroić w paski. Pietruszkę drobno posiekać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno połowę pomarańczy i kopru włoskiego, posypać częścią kaparów i pietruszką. Ułożyć filety, a na nich pozostałe cząstki pomarańczy i fenkuła. Posypać kaparami i pietruszką. Polać winem, oliwą i sokiem cytrynowym. Na wierzch położyć drugi papier do pieczenia i szczelnie zacisnąć brzegi pergaminu, tak by powstała zamknięta paczuszka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 min. w temp. 180-200°C (fenkuł ma zmięknąć, a pomarańcza puścić sok). Pod koniec piecznia można otworzyć paczuszkę, by część płynów odparowała. Podawać gorące.





Posted in Etichette: |

5 commenti:

  1. Majana Says:

    Świetny pomysł! Podoba mi się to połączenie , na pewno świetnie smakuje rybka w towarzystwie pomarańczy i fenkuła.

    Pozdrowienia :)

  2. daniela64 Says:

    complimenti per questa ricetta originale e per il tuo blog.
    Un saluto Daniela.

  3. Konsti Says:

    Majano, dziekuje i tez pozdrawiam!
    Daniela, sei molto gentile, grazie. Ogni tanto cerco di tradurre delle ricette, purtroppo non sono molto costante:(
    Saluti.

  4. Anonimowy Says:

    a ja dzisiaj zrobiłam na obiad taką rybkę. przepyszna (choc do kaparów mnie nie przekonała)

  5. An-na Says:

    Muszę to zrobić! Połączenie fenkuł+pomarańcza powinno być wyborne...

    Konsti, pozdrawiam:)