Ciasto biszkoptowe z winogronami
Posted On 13.10.2011 at a czwartek, października 13, 2011 by KonstiDo tego ciasta pasują chyba wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki… Tu w Pizie trwa jeszcze sezon na winogrona, trafne więc wydało mi się dodanie tego właśnie owocu do lekkiego ciasta biszkoptowego z przepisu mojej Mamy. Wyszło pyszne! Domowy biszkopt z owocami: tak, tego było mi trzeba:)
Składniki:
· 3 jajka
· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka cukru
· 1 kieliszek rumu
· sok i skórka otarta z 1 małej cytryny
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 duże kiście winogron
Winogrona pozbawić pestek. Białka ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, rum i sok z cytryny, wymieszać. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Do ciasta dodać 2/3 winogron i skórkę z cytryny, ponownie delikatnie wymieszać. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wlać ciasto. Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi winogronami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180°C przez ok. 40 min. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
nigdy nie jadłam ciasta z winogronami, no chyba że liczyć rodzynki :) wygląda bardzo smakowicie
o, ciasta z winogoronami jeszcze nie próbowałam.
Ja robie podobne tyle ze bez rumu i z jablkami :)musze wyprobowac Twojego przepisu z winogronami :)
Przekrój wspaniały;)
Piękne. Mega puchate, cudowne.
Wiesz, nie jadłam jeszcze ciasta z winogronami.
Pozdrowienia:)
Oooo! Dużo ich! :)
Dla mnie to ciasto - wyzwanie. Musze sprówboać jak smakuje...
jak dla mnie ciasto idealne:)
Pychota ! :-)
wygląda bosko a i przepis chyba nie za trudny, wypróbuję:)
Bardzo dziekuje, jestescie bardzo hojne w komplementach:) Mam nadzieje, ze ten prosty przepis sprawdzi sie i w Waszych kuchniach.
Pozdrawiam serdecznie.