Ciasto z dynią i suszonymi śliwkami

Aromatyczne, jesienne ciasto, proste i bezproblemowe w wykonaniu. Dodatek dyni powoduje, że jest ono przyjemnie wilgotne, a suszone śliwki nadają temu wypiekowi charakterystycznego posmaku.
Przepis dodaje do akcji Festiwal Dyni 2011.




Składniki:

· 250 g miąższu dyni (wg mnie najlepsza jest taka o orzechowym lub kasztanowym posmaku)
· 2,5-3 szklanki mąki
· 3/4 szklanki cukru
· ½ szklanki oleju
· ½ szklanki jogurtu naturalnego
· 1 szklanka suszonych śliwek
· 2 jajka
· 3 łyżki mocnego, gorzkiego kakao
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suszone śliwki pokroić na kawałki. Dynię zmiksować na gładką papkę. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać olej, jogurt, dynię i jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać kakao i cynamon, wymieszać, wrzucić połowę pokrojonych śliwek, ponownie wymieszać. Masę przelać do okrągłej formy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi kawałkami śliwek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min w 180°C. Przed pokrojoniem ciasta należy je dobrze ostudzić.


Posted in Etichette: |

11 commenti:

  1. Maggie Says:

    Lubie takie zwarte, wilgotne ciasta...

  2. Majana Says:

    Wspaniałe! Wilgotne, konkretne ciacho i to jeszcze aromatyczne i pyszne:)
    Pozdrowienia.

  3. Konsti Says:

    Maggie, wyglada na to, ze to ciasto byloby dla Ciebie idealne!
    Majano, tak wlasnie myslalam, ze ten wypiek znajdzie u Ciebie uznanie:)
    Dziekuje za mile slowa!
    Pozdrawiam serdecznie z dalekiej Pizy.

  4. Rossella Says:

    Che golosità!
    Ne voglio una fetta. Nonostante la lingua, conserverò la ricetta. La voglio provare.

  5. atina Says:

    to ciasto zapowiada się niezwykle smacznie:)

  6. Krokodyl Says:

    Jesienne, dobre ciasto. Na pewno by mi zasmakowało. Nie łączyłam jeszcze dyni z suszonymi śliwkami, a to ciekawe połączenie.

  7. Konsti Says:

    Rosella, grazie per la visita:) Tra poco pubblicherò la ricetta anche nella lingua italiana, così potrai comprenderla meglio. Abbracci.
    Atino, dziekuje!
    Pozdrawiam serdecznie.

  8. Konsti Says:

    Krokodylu, to polaczenie dyni z suszonymi sliwkami mnie osobiscie bardzo przypadlo do gustu. A ciasto faktycznie wpisuje sie w jesienne klimaty... Usciski.

  9. Anonimowy Says:

    Ciasto prezentuje się fenomenalnie! Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki aromatycznej herbaty. Spróbuj dobrać smak herbaty do swojego przepisu i wystartować w konkursie dilmah. Wystarczy zamieścić swoją propozycję na stronie dniherbaty.pl.

  10. Anonimowy Says:

    Dzien dobry, własnie zastanawiałam sie jak uzyc reszte mojej dyni, a nigdy wczesniej nie piekłam i nie jadlam ciasta z dynia. Mam pytanie, czy dynię do tego ciasta nalezy zmiksowac surowa, pieczona czy moze ugotowana? Przepraszam jestem całkowicie zielona w temacie wypiekow a jeszcze z dynią, to juz czarna magia dla mnie.Pozdrawiam!Ewa

  11. Konsti Says:

    Ewo, w tym akurat przepisie do ciasta dodaje sie surowa dynie zmiksowana na papke. Ona podczas pieczenia calkowicie polaczy sie z maka i w gotowym ciescie bedzie wyczuwalna tylko jako delikatny posmak w tle.
    Pozdrawiam serdecznie.