Ciasto biszkoptowe z winogronami

Do tego ciasta pasują chyba wszystkie jesienne owoce: jabłka, gruszki, śliwki… Tu w Pizie trwa jeszcze sezon na winogrona, trafne więc wydało mi się dodanie  tego właśnie owocu do lekkiego ciasta biszkoptowego z przepisu mojej Mamy. Wyszło pyszne! Domowy biszkopt z owocami: tak, tego było mi trzeba:)






Składniki:

· 3 jajka
· 1 szklanka mąki
· 1 szklanka cukru
· 1 kieliszek rumu
· sok i skórka otarta z 1 małej cytryny
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 duże kiście winogron

Winogrona pozbawić pestek. Białka ubić na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, rum i sok z cytryny, wymieszać. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Do ciasta dodać 2/3 winogron i skórkę z cytryny, ponownie delikatnie wymieszać. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wlać ciasto. Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi winogronami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180°C przez ok. 40 min. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.






Posted in Etichette: |

11 commenti:

  1. magda k. Says:

    nigdy nie jadłam ciasta z winogronami, no chyba że liczyć rodzynki :) wygląda bardzo smakowicie

  2. monami Says:

    o, ciasta z winogoronami jeszcze nie próbowałam.

  3. Malgoska Says:

    Ja robie podobne tyle ze bez rumu i z jablkami :)musze wyprobowac Twojego przepisu z winogronami :)

  4. Monika Says:

    Przekrój wspaniały;)

  5. Majana Says:

    Piękne. Mega puchate, cudowne.
    Wiesz, nie jadłam jeszcze ciasta z winogronami.

    Pozdrowienia:)

  6. Gosia Oczko Says:

    Oooo! Dużo ich! :)

  7. ANNA Says:

    Dla mnie to ciasto - wyzwanie. Musze sprówboać jak smakuje...

  8. atina Says:

    jak dla mnie ciasto idealne:)

  9. Magdalena Says:

    Pychota ! :-)

  10. Ola Says:

    wygląda bosko a i przepis chyba nie za trudny, wypróbuję:)

  11. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje, jestescie bardzo hojne w komplementach:) Mam nadzieje, ze ten prosty przepis sprawdzi sie i w Waszych kuchniach.
    Pozdrawiam serdecznie.