"Dzień Jabłka", dwa przepisy
Posted On 28.09.2011 at a środa, września 28, 2011 by KonstiDziś Dzień Jabłka, a skoro tak, to nadszedł odpowiedni moment, by zaprezentować dwa skromne, acz smakowite przepisy z jabłkami w roli głównej. Jabłka zapiekane z kaszą manną i kandyzowaną pigwą to szybki i aromatyczny deser, który jesienną i zimową porą jest moim niezawodnym “comfort food”. "Tramezzini" natomiast to klasyczne włoskie trójkątne kanapki, tym razem z zaskakującym nadzieniem jabłkowo-marchewkowym: prosta i ciekawa w smaku przekąska!
Jabłka zapiekane z kaszą manną i kandyzowaną pigwą
Składniki (na 2 porcje):
· 2 jabłka
· 1,5 szklanki mleka
· 2-3 łyżki kaszy manny
· 2-3 łyżki kandyzowanej pigwy
· cukier do smaku
Kaszę mannę rozrobić w mleku, dodać kandyzowaną pigwę, wymieszać, dosłodzić do smaku. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć je w dwóch oddzielnych foremkach, zalać mlekiem z kaszą i pigwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20-30 min., aż masa mleczna stężeje, a cząstki jabłka lekko zmiękną. Wyjąć w piekarnika, ostudzić przez kilka minut. Podawać lekko ciepłe.
Tramezzini z nadzieniem jabłkowo-marchewkowym (inspirowane przepisem z "La Cucina del Corriere della Sera")
Składniki (dla 4 osób):
· 12 kromek miękkiego pieczywa (najlepiej pancarré lub innego, kwadratowego w przekroju)
· 2 jabłka
· 3 marchewki
· 2-3 łyżki sera ricotta
· 60 g obranych orzechów włoskich
· szczypiorek
· sól i pieprz
Jabłka i marchewki obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z orzechami i ricottą. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą, przykryć drugą kromką, delikatnie docisnąć i przekroić na pół po przekątnej, tak by otrzymać dwie trójkątne kanapki. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania pieczywa i masy jabłkowo-marchewkowej.
jak zwykle propozycje takie ,że aż dech zapierają , nie wiem co bym wolała chyba chciałabym posmakować obie te propozycje
Ojej, Margot, az sie zarumienilam:)
A ja dopiero co bylam u Ciebie i komplementowalam Twoje pysznosci - ta pasta slonecznikowa podbila mnie na calego, juz sobie zanotowalam przepis, a co:)
Usciski.
bo tak jest , jak przeczytałam te dzisiejsze twoje propozycje , to az mi się zapaliły lampki-robić :D
A wiesz zrobiłam twoje gruszki z imbirem , o kurcze jakie to dobre jest
Jutro będą naleśniki z nimi
Obydwa przepisy pyszne, aż chce się spróbować :)
obydwa sa swietne,podobaja mi sie :)
Pozdrawiam :)
p.s z tymi gruszkami to się mi pomerdało , one są od Ani z Mojej Małej Kuchni :D, ale fenkuł jako posypka do pierogów to na pewno od Ciebie był :D
Pyszne jabłkowe propozycje:) Mnie podoba się szczególnie ta z jabłkami zapieczonymi z kasza i pigwa - to musiało być pyszne:)
ja zabieram jabłka w wersji pierwszej, bo zawsze wezmę słodkie ;), a po za tym kasza manna... mmm, wiadomo.
i pewnie, że przegapiłam Dzień Jabłka - a jakże!
ps.
..a placek z winogronami zrobiony i zjedzony ( wieki temu! ) - pyszny był!
Same wspaniałości.
I jeden i drugi przepis bardzo mi się podoba. Nie robiłam kandyzowanej pigwy, nie jadłam takich przystawek, a brzmi ciekawie tak zaserwowane jabłko. Oba przepisy zapisuję, bo też chcę spróbowac. :-)
Jejku,to wszystko wygląda po prostu tak apetycznie,że chciałabym zjeść z ekranu.
Cuda!:)
Pięknie pizze, wyglądają uroczo:-)
Bardzo lubię Twoje włoskie wpisy wiesz?
I poproszę więcej i częściej ;)