Pasta alle mandorle

... czyli makaron z migdałami. Przepis z tradycyjnej kuchni sycylijskiej. Długo przymierzałam się do tego dania, zawsze coś stawało mi na przeszkodzie, ale wczoraj w końcu postawiłam na swoim i podałam na obiad makaron w migdałowo-bazyliowej wersji. Nie jestem pewna, jakiego rodzaju makaron najlepiej pasuje do tego pesto: niektórzy obstawiają, ze "spaghetti" lub "linguine", inni uważają, że "penne" albo "rigatoni"... Ja, cóż, niepoprawnie machnęłam ręką na te włoskie rozważania i po prostu użylam makaronu z otwartego już opakowania:) – padło na „trafilate al bronzo”, rodzaj wyjątkowo długich i szerokich "pappardelle" z falbankowatym brzegiem. Czy nam smakowało? Owszem, i to bardzo! Szczerze polecam.






Składniki (dla 4 osób):

· 350-400 g makaronu
· 50 g migdałów
· 60 g sera pecorino
· garść listków bazylii
· ½ ząbka czosnku
· oliwa extravergine
· sól i pieprz

Tradycyjnie do przygotowania tego makaronu używa się moździerza, ale można zastąpić go blenderem.
Rozgnieść dokładnie w moździerzu migdały, czosnek i bazylię. Dodać ok.4 łyżki oliwy i ser, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron "al dente" w lekko osolonej wodzie. 2 łyżki wrzącej wody z makaronu dodać do migdałowego pesto, wymieszać. Makaron odcedzić, dodać do niego pesto, dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerze, ewentualnie posypać dodatkowo pokruszonym pecorino i natychmiast podawać.






Posted in Etichette: |

8 commenti:

  1. Gosia Oczko Says:

    Podoba mi się! I ten rodzaj makaronu też. u nas chyba niedostępny, bo go nigdzie nie wyłowiłam.

    pozdr!

  2. Majana Says:

    Piękny ten makaron jest! Mnie też sie podoba,jako i SIs powyżej:)
    I połączenie bardzo ciekawe:)

  3. Ewelina Majdak Says:

    Makaron z serem na słodko jadłam, ale z rodzynkami to nigdy :)
    Fajny ten przepis!

  4. Marzynia Mamcia Says:

    Właśnie to jest najlepsze w makaronie, że co by człowiek nie dodał, to jest pyszny!
    Konsti, mam pytanie: z czym właściwie się robi sycylijską pastę "kopaczy rowów" (zappatore czy jakoś tak), bo czytałam o niej, ale nie mogę znaleźć przepisu.

  5. Asia Says:

    Bardzo lubie połączenie makaronu z orzechami - najprostsze, a pyszne. Dzisiaj robię na obiad makaron, miałam w planach tagliatelle z pesto, posypię je płatkami migdałowymi :)

  6. KUCHARNIA, Anna-Maria Says:

    Ależ wspaniała! Ogromnie mi się podoba!
    Pozdrawiam:)

  7. Pinos Says:

    Wygląda świetnie. Podobnie jak Zemfiroczka nigdzie u nas nie widziałam takiego makaronu, a szkoda...

  8. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wyrazy uznania:)
    Co do tego typu makaronu, to w Pizie tez nie jest zbyt rozpowszechniony, ja zaopatruje sie w niego tylko w jednym sklepie, nigdzie wiecej go nie widzialam.
    Poleczko, tu nie ma rodzynek:)
    Mamamarzynia, nie wiem, czy o to chodzi, ale w Apulii, a dokladnie w prowincji Foggia, popularne sa "spaghetti alla zappatore" czyli ugotowany al dente makaron polany rozgrzana oliwa i podsmazonym na niej posiekanym czosnkiem. Ta pasta reklamowana jest jako najprostsze danie makaronowe na swiecie:) Jesli uslysze o jakims innym przepisie z kopaczami rowow w tle, to dam natychmiast znac:)
    Pozdrawiam serdecznie!