"Dzień Jabłka", dwa przepisy

Dziś Dzień Jabłka, a skoro tak, to nadszedł odpowiedni moment, by zaprezentować dwa skromne, acz smakowite przepisy z jabłkami w roli głównej. Jabłka zapiekane z kaszą manną i kandyzowaną pigwą to szybki i aromatyczny deser, który jesienną i zimową porą jest moim niezawodnym “comfort food”. "Tramezzini" natomiast to klasyczne włoskie trójkątne kanapki, tym razem z zaskakującym nadzieniem jabłkowo-marchewkowym: prosta i ciekawa w smaku przekąska!






Jabłka zapiekane z kaszą manną i kandyzowaną pigwą

Składniki (na 2 porcje):

· 2 jabłka
· 1,5 szklanki mleka
· 2-3 łyżki kaszy manny
· 2-3 łyżki kandyzowanej pigwy
· cukier do smaku

Kaszę mannę rozrobić w mleku, dodać kandyzowaną pigwę, wymieszać, dosłodzić do smaku. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć je w dwóch oddzielnych foremkach, zalać mlekiem z kaszą i pigwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20-30 min., aż masa mleczna stężeje, a cząstki jabłka lekko zmiękną. Wyjąć w piekarnika, ostudzić przez kilka minut. Podawać lekko ciepłe.







Tramezzini z nadzieniem jabłkowo-marchewkowym (inspirowane przepisem z "La Cucina del Corriere della Sera")

Składniki (dla 4 osób):

· 12 kromek miękkiego pieczywa (najlepiej pancarré lub innego, kwadratowego w przekroju)
· 2 jabłka
· 3 marchewki
· 2-3 łyżki sera ricotta
· 60 g obranych orzechów włoskich
· szczypiorek
· sól i pieprz

Jabłka i marchewki obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z orzechami i ricottą. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą, przykryć drugą kromką, delikatnie docisnąć i przekroić na pół po przekątnej, tak by otrzymać dwie trójkątne kanapki. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania pieczywa i masy jabłkowo-marchewkowej.





13 commenti:

  1. margot Says:

    jak zwykle propozycje takie ,że aż dech zapierają , nie wiem co bym wolała chyba chciałabym posmakować obie te propozycje

  2. Konsti Says:

    Ojej, Margot, az sie zarumienilam:)
    A ja dopiero co bylam u Ciebie i komplementowalam Twoje pysznosci - ta pasta slonecznikowa podbila mnie na calego, juz sobie zanotowalam przepis, a co:)
    Usciski.

  3. margot Says:

    bo tak jest , jak przeczytałam te dzisiejsze twoje propozycje , to az mi się zapaliły lampki-robić :D
    A wiesz zrobiłam twoje gruszki z imbirem , o kurcze jakie to dobre jest
    Jutro będą naleśniki z nimi

  4. grazyna Says:

    Obydwa przepisy pyszne, aż chce się spróbować :)

  5. Gosia Says:

    obydwa sa swietne,podobaja mi sie :)
    Pozdrawiam :)

  6. margot Says:

    p.s z tymi gruszkami to się mi pomerdało , one są od Ani z Mojej Małej Kuchni :D, ale fenkuł jako posypka do pierogów to na pewno od Ciebie był :D

  7. atina Says:

    Pyszne jabłkowe propozycje:) Mnie podoba się szczególnie ta z jabłkami zapieczonymi z kasza i pigwa - to musiało być pyszne:)

  8. słodkosłona. Says:

    ja zabieram jabłka w wersji pierwszej, bo zawsze wezmę słodkie ;), a po za tym kasza manna... mmm, wiadomo.

    i pewnie, że przegapiłam Dzień Jabłka - a jakże!

    ps.
    ..a placek z winogronami zrobiony i zjedzony ( wieki temu! ) - pyszny był!

  9. kabamaiga Says:

    Same wspaniałości.

  10. Krokodyl Says:

    I jeden i drugi przepis bardzo mi się podoba. Nie robiłam kandyzowanej pigwy, nie jadłam takich przystawek, a brzmi ciekawie tak zaserwowane jabłko. Oba przepisy zapisuję, bo też chcę spróbowac. :-)

  11. Majana Says:

    Jejku,to wszystko wygląda po prostu tak apetycznie,że chciałabym zjeść z ekranu.
    Cuda!:)

  12. katarzyna_sar Says:

    Pięknie pizze, wyglądają uroczo:-)

  13. Ewelina Majdak Says:

    Bardzo lubię Twoje włoskie wpisy wiesz?
    I poproszę więcej i częściej ;)