Schiacciata con l'uva

... czyli rodzaj chlebowego placka z winogronami. Ta schiacciata jest bardzo popularna w Toskanii, zwłaszcza we Florencji i okolicach. Przygotowuje się ją tradycyjnie w okresie zbioru winogron do wyrobu wina, czyli właśnie we wrześniu. Ten wypiek należy do tzw. „cucina povera” (dosł. „uboga kuchnia”), do jego wyrobu używa się więc najprostszych składników: ciasta chlebowego, winogron, oliwy, cukru i rozmarynu. Niby nic takiego, a przecież w efekcie powstaje prawdziwa delicja... Palce lizać!






Składniki:

· 30 dkg mąki pszennej chlebowej
· 10 g świeżych drożdży
· ok. 200 ml ciepłej wody
· 2 łyżki oliwy extravergine
· 1,5 łyżeczki soli
· 500 g małych, ciemnych winogron (tradycyjnie używano odmiany canaiola)
· 2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
· 4 łyżki cukru

Drożdże rozrobić z odrobiną cukru i mąki w pół szklance wody, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wymieszać, wlać połowę wody i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody (może się okazać, że jest jej za dużo lub za mało). Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i sól. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny (po 40-45 minutach ciasto należy odgazować). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na taki kształt, jaki ma forma do pieczenia. Dno formy wyłożyć pierwszą warstwą ciasta, ułożyć na niej połowę winogron, posypać cukrem i rozmarynem. Na winogronach rozłożyć drugą warstwę ciasta, ułożyć na niej pozostałe winogrona, posypać cukrem i rozmarynem. Wierzch ciasta można dodatkowo polać oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-200°C przez ok. 30 min.







Posted in Etichette: , |

14 commenti:

  1. Tyna Says:

    Ale ładne:) i na pewno przepyszne, lubię winogrona i rozmaryn, muszę wypróbować

  2. tjaryma Says:

    A ja widziałem gdzieś przepis, że do środka daje się rodzynki z zeszłorocznych winogron moczone w miejscowym winie, a na wierzch właśnie winogrona. Ładne zdjęcia i przepis fajny. Pozdrawiam.

    domekzpiernika.blogspot.com

  3. Konsti Says:

    Tyna, dziekuje. Jak skorzystasz z przepisu, to daj znac, ciekawa jestem, czy bedzie ci smakowalo!
    Tjaryma, ja z wersja z rodzynkami moczonymi w winie jeszcze sie nie spotkalam, ale we Wloszech jest naprawde tyle odmian tego samego dania regionalnego, co gwiazd na niebie:) Probowalam juz schiacciaty z winogronami tylko na wierzchu, albo takiej bez rozmarynu, ale za to z anyzkiem, albo bez rozmarynu, ale za to z pieprzem, albo bez zadnych przypraw, tylko z cukrem, albo nie z ciemnymi winogronami, tylko z bialymi... wszystkie pyszne, ale ta dzis zaprezentowana to moja ulubiona:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. Duś Says:

    wspaniale wygląda, urocze ciacho

  5. a.grey Says:

    Wygląda fantastycznie Konsti!
    a jeszcze jak piszesz, że prawdziwa delicja to upiekę na pewno.
    i dam znać :)
    Pozdrawiam.

  6. słodkosłona. Says:

    Wygląda inspirującą, widzę mało cukru, więc nie wiem dokładnie, czy zaliczyć ją do słodkich czy jeszcze wytrawnych przepisów?

    Fajna! Takie najprostsze przepisy są zawsze najlepsze. ;D

  7. Majana Says:

    Cudne to ciacho. Na pewno smakuje świetnie. Nigdy nie jadłam ciasta z winogronami.
    Pozdrawiam:)

  8. Doctor Says:

    Uwielbiam tego rodzaju ciasta! Takie lekkie, puszyste i smakowite!:)

  9. Gosia Says:

    wspaniale wyglada,swietnie po prostu :)

  10. Konsti Says:

    Dus, dziekuje! Zaznaczam tylko, ze to nie ciasto, a rodzaj chlebowego placka...
    A.grey, no jak Ty sie za to zabierzesz, to wyjdzie prawdziwe cudo:) Przepis polecam, ja przepadam za tym wypiekiem, ale to oczywiscie rzecz gustu. Zobaczymy, jakie beda Twoje wrazenia, czekam z niecierpliwoscia! A tak w ogole, jesli dobrze pamietam, to jakis przepis na schiacciate z winogronami znajduje sie w ksiazce "Bourke Street Barkery".
    Slodkoslona, chyba nie ma odpowiedzi na to pytanie:) Wiesz, z czym mi sie kojarzy ta schiacciata? W dziecinstwie czasami dostawalo sie na przegryzke pajde swiezego chleba posmarowanego maslem i posypanego cukrem - to cos w tym stylu, tylko zamiast masla jest sok z winogron:)
    Majano, Doctor, dziekuje! i tylko powtarzam: to nie ciasto, to wypiek z kategorii chlebowej...
    Gosiu, milo mi, dziekuje za komplementy:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  11. pozytywnie zakręcone! Says:

    super ! świetny blog ,odwiedz też nasz !
    www.Just-ourgeneration.blogspot.com

  12. zemfiroczka Says:

    Wygląda bardzo, ale to bardzo zachęcająco!

  13. Pinos Says:

    Jedno z dań na mojej liście "to eat"

  14. asieja Says:

    w kropki winogronowe..:-)