Fichi imbottiti alle noci
Posted On 7.09.2011 at a środa, września 07, 2011 by Konsti… czyli figi nadziewane orzechami włoskimi. Tradycyjny przysmak kalabryjski z przepisu od mojej kalabryjskiej Teściowej. Co tu dużo pisać – pyszności!
Składniki podstawowe:
· figi
· orzechy włoskie
Opcjonalnie:
· posiekane migdały
· pokruszone goździki
· drobno pokrojona skórka z pomarańczy
Świeże figi przecinamy prawie do końca na pół: chodzi o to, by połówki były między sobą złączone, a jednocześnie dały się dobrze rołożyć na płask. Tak przygotowane figi odstawiamy na kilka/kilkanaście dni do wysuszenia w przewiewnym i słonecznym miejscu. Gdy figi są już wysuszone, ale jednocześnie nie za twarde i dość elastyczne, można zacząć je nadziewać. Do każdej połówki figi należy włożyć kawałki orzecha włoskiego; dodatkowo nadzienie można wzbogacić migdałami, skórką pomarańczową czy goździkami… Każdą nadzianą figę należy dokładnie zamknąć, mocno ściskając brzegi, tak by połówki dobrze się zlepiły. Figi ułożyć na blasze wyłożnej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min. w temp. 180°C, przy czym w trakcie pieczenia należy figi przewrócić na drugą stronę. Figi są gotowe, gdy mocno ściemnieją. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą, ja zgadzam się jednak z Teściową, że te w najprostszej wersji - bez cukru czy czekolady – są jednak lepsze…
wow , jak tylko kupie figi to robię, coś wspaniałego
Wierzę, że wspaniałości :)
To ja dziekuje pieknie!
Za niesamowity smak w sloikach :)
ciesze sie ze trafilam do Ciebie, pozdrawiam cieplo!
Bree
Figi orzechy to rewelacyjne połączenie i mnóstwo chrupania:)
Wspaniałości :) Koniecznie muszę spróbować :)
Uwielbiam figi...Dla mnie danie -marzenie!
to jest takie ładne!
wyglądają obłędnie ....a jak muszą smakować:)
wygladaja przepysznie,ale tez bardzo slodko......sa takie?????
Pozdrawiam :)
Taaak... to musi być pyszne. Uwielbiam i figi i orzechy :)
O rany!! Jadłam daktyle nadziewane orzechami, ale fig jeszcze nie. Pychota w gębie!
Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze!
Gosiu, sa slodkie, ale bez przesady: charakterystyczny smak orzechow dobrze rownowazy slodkosc fig i calosc naprawde swietnie sie ze soba komponuje.
Pozdrawiam serdecznie.