Tort brzoskwiniowy

Z tortami to u mnie jest tak: zazwyczaj rzadko je piekę, ale jak już się za nie zabiorę, to naprawdę bardzo staram się, żeby były smaczne. Z góry jednak odrzucam przepisy, w których pojawiają się kremy maślane, bita śmietana, beza itp. Po prostu nie lubię i już. Na szczęście Kalabryjczyk podziela moje upodobania, więc gdy zabierałam się za przygotowanie tortu na jego urodziny, to byłam pewna (no, prawie pewna…), że ten tort brzoskwiniowy przypadnie mu do gustu. Tak też się stało: zarówno solenizant, jak i goście zgodnie chwalili wypiek. Byłam z tego oczywiście wielce zadowolona, ale jednak coś mnie gnębiło, gdy tak patrzyłam na wychwalany tort… Zapytam wprost: czy ja kiedykolwiek nauczę się prosto przekrajać biszkopt? Czy moje blaty będą kiedyś zgrabne, jednakowe i wymiarowe? Czy w przyszłości uda mi się z nich ułożyć normalny tort, a nie krzywą wieżę??? Sama nie wiem…
Jak na razie wychodzą mi smaczne i radosne krzywulce:)))






Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm (z przepisu Dorotus):

· 5 jajek
· ¾ szklanki cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
· 3-4 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wysmarowałam formę tłuszczem i wysypałam kaszą manną). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Na masę serowo-jogurtową:

· 500 g sera ricotta
· 250 g sera mascarpone
· 500 g gęstego jogurtu naturalnego
· ¾ szklanki cukru (mniej lub więcej, zależy od upodobań)
· 2 łyżki żelatyny
· ½ szklanki wody
· 10 połówek słodkich brzoskwini z puszki

Do nasączenia:

· szklanka mocnej herbaty z cytryną + łyżka syropu brzoskwiniowego + 2 kieliszki rumu (lub innego alkoholu) + ewentualnie cukier do smaku

2 połówki brzoskwiń odłożyć na bok (do dekoracji), resztę pokroić na kawałki. Do wody dodać żelatynę, poczekać, aż napęcznieje. Jogurt postawić na małym ogniu, dodać cukier i żelatynę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez chwilę, aż do rozpuszczenia cukru (nie wolno zagotować!). Zdjąć z ognia, ostudzić, wymieszać z serami (jeśli masa wydaje się mało słodka, można dosłodzić, w tym momencie najlepiej cukrem pudrem). 1,5 szklanki masy przelać do mniejszego naczynia – posłuży do smarowania wierzchu i boków tortu. Do pozostałej masy dodać posiekane brzoskwinie, wymieszać, wstawić do lodówki. Po 30-40 min. wstawić do lodówki także mniejszą miskę z masą do smarowania (chodzi o to, by masa do smarowania nie stężała wcześniej do masy do przekładania blatów). Gdy masa z brzoskwiniami zacznie tężeć, zacząć nią przekładać blaty. Każdy blat dodatkowo nasączyć herbatą z cytryną, rumem i syropem brzoskwiniowym. Przełożone masą blaty wstawić ponownie do lodówki, aby całość lekko stężała. Ponownie wyciągnąć je z lodówki, posmarować wcześniej odłożoną masą, tą bez owoców, dowolnie udekorować (u mnie: wiórki kokosowe, posiekana biała czekolada, pokrojona brzoskwinia z puszki i orzechy laskowe). Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.





Posted in Etichette: , |

15 commenti:

  1. wiosenka27 Says:

    U mnie też niedawno był brzoskwiniowy. Twój wygląda niezwykle apetycznie:)

  2. agnieszka Says:

    Wygląda naprawdę pięknie ;)

  3. Konsti Says:

    Dziekuje, dziewczyny!
    Ciesze sie, ze tort Wam sie podoba. To jeden z moich ulubionych, idealny na lato.
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. cukrowa wróżka Says:

    to widzę, że w kwestii tortów i upodobań tortowych mamy wiele wspólnego.:)

  5. Avelina Says:

    Wygląda bardzo apetycznie

  6. Arvén Says:

    Na letnie urodzinowe imprezy idealny...serowa masa, brzoskwinie, delikatny biszkopt - lekkie i smaczne ciasto ;)

  7. grazyna Says:

    Pięknie wygląda a z opisu wnioskuję, że i smakuje świetnie :)

  8. Gosia Says:

    alez wspaniale sie pyszni ten tort i tak letnio nastraja!!! Wszystkiego najlepszego dla Jubilata,a ze "krzywulec"" eeeeee.tam.....najwazniejsze,ze smakuje :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  9. Karmel-itka Says:

    farciarzem ten, kto z takim cudownym tortem świętował ;]
    naprawdę, rewelacyjnie wygląda.

  10. Konsti Says:

    Cukrowa wrozko, witam w klubie:)
    Avelino, dziekuje!
    Arven, rzeczywiscie jest smaczny, lekki i na dodatek stosunkowo malo kaloryczny. Czegoz chciec wiecej?:)
    Grazynko, smakuje, oj smakuje:)
    Gosiu, zyczenia juz przekazane jubilatowi! sciskam cie mocno.
    Karmelitko, dziekuje. Lece uswiadomic Kalabryjczyka, jaki to z niego farciarz...:)

    Pozdrawiam serdecznie.

  11. Majana Says:

    Tanti Auguri! :)))

    Tort wspaniały, bardzo mi się podoba , aż ślinka cieknie:)

  12. Dusia Says:

    rewelacyjny

  13. atina Says:

    tort wygląda rewelacyjnie! Super!
    Wszystkiego najlepszego dla jubilata!

  14. Mirabelka Says:

    Witam... Przed chwilą zauważyłam, że jakaś osoba przywłaszczyła sobie Twoje zdjęcie i skopiowała przepis :( http://smaker.pl/przepisy/ostatnio-dodane/przepis/babeczki-czekoladowe-z-plynna-czekolada,46075

  15. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie mile slowa! a wszystkie zyczenia przekazalam Kalabryjczykowi:)
    Mirabelko, wielkie dzieki za czujnosc: juz napisalam do administratora, przepis od razu skasowali:)
    Pozdrawiam serdecznie!