Kruche migdałowe rogaliki z kaszą manną
Posted On 17.06.2011 at a piątek, czerwca 17, 2011 by KonstiPyszne kruche rogaliczki! Przepis pochodzi z blogu “Twoje&Moje”: wielbicielom drobnych wypieków polecam tam zajrzeć, autorka blogu prezentuje wiele ciekawych przepisów na ciasteczka. Ja korzystałam z kilku jej receptur i jak na razie nigdy się nie zawiodłam; nic więc dziwnego, że i przepis na migdałowe rogaliki okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka są kruche i aromatyczne, a dodatek kaszy manny i zmielonych migdałów sprawia, że są wyjątkowo delikatne. Te kruche rogaliki zniknęły u nas w domu bardzo szybko, w zaledwie kilka godzin, tak że następnego dnia upiekłam je ponownie… Polecam!
Składniki (na ok. 30 sztuk):
· 230 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 200 g miękkiego niesolonego masła (ja dałam 150 g masła, resztę uzupełniłam gęstym jogurtem naturalnym)
· 90 g cukru
· 1 jajko
· 1 łyżka aromatu waniliowego
· 100 g zmielonych migdałów (ja dodałam jeszcze ok. 50 g zmielonych rodzynek)
· 80 g kaszy manny
· cukier puder do posypania ciasteczek, ok. 4 łyżki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajko, aromat waniliowy i cały czas miksując dosypywać mąkę, a na koniec migdały i kaszkę (ja ucierałam i wyrabiałam ręcznie, a na sam koniec dodałam jogurt). Z ciasta formować ciasteczka w kształcie półksiężyców i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-17 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Jeszcze gorące posypywać cukrem pudrem. Kiedy całkowicie ostygną, posypać ponownie (ja posypałam tylko raz cukrem pudrem, gdy ciasteczka ostygły).
Mysle ze u nas zniknelyby rowniez w szybkim tempie! :)
Świetne te rogaliki.
Ślinka cieknie *_*
śliczne maleństwa :)
Kruche ciasteczka moja miłość :-)
Wspaniałe rogaliczki! A jakie sliczne zdjecie ! :)
o, z kaszą manną!
u mnie domowi wielbiciele drobnych wypieków zaraz by je porwali. ;)
Zrobiłam, ale nie wyrosły! Wszystko dokładnie wg Twojego przepisu, nie wiem, co skopałam.
Pyszne, tylko płaskie.
Czy to kwestia tylko ilości proszku do pieczenia?
Pozdrawiam,
majka.
http://majkabally.blogspot.com/
Oj, to prawie na pewno problem zwiazany z proszkiem do pieczenia! Ja korzystalam z przepisu Agaty i nie zmianialam ilosci proszku do pieczenia, moje ciasteczka normalnie "podrosly".
Przeczytalam wszystkie komentarze u Agaty, o tu:
http://twojemoje.blogspot.com/2009/10/kruche-migdaowe-rogaliki-z-kasza-manna.html
ale wyglada na to, ze nikt nie mial takiego problemu... Jest tez watek na cincinie, tutaj:
http://www.cincin.cc/index.php?s=b177a3794b9ac81cc5ff19bf49c9f9cf&showtopic=29508&st=0&p=899843&#entry899843
lecz tez nikt nie zglaszal jakis klopotow...
Tak na chlopski rozum, to ja albo zmienilabym proszek do pieczenia, albo dala go troche wiecej do ciasta.
Pozrawiam serdecznie.