Gnocchi di barbabietole
Posted On 10.06.2011 at a piątek, czerwca 10, 2011 by Konsti… czyli włoski odpowiednik polskich kopytek, tym razem przygotowanych z dodatkiem buraka. Przepis wyszperałam u niezawodnej Tessy Kiros w jej “Ricordi di cucina”. Danie pierwsza klasa, proste i smaczne. Polecam!
Składniki (dla 4 osób):
Na gnocchi:
· 500 g ziemniaków
· 1 ugotowany i obrany burak
· ok. 200 g mąki
· 50 g startego parmezanu
· 1 jajko
Do polania makaronu:
· kilka listków mięty
· kilka listków szałwi
· 30 g orzechów włoskich lub laskowych
· 2-3 łyżki startego parmezanu
· 100 g masła
· sól i pieprz
Ziemniaki dokładnie umyć, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Dobrze ostudzić, obrać ze skórki. Zmiksować razem z burakiem. Dodać jajko, mąkę i parmezan. Wymieszać, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą delikatnie rozpłaszczyć widelcem. Gotować w lekko osolonej wodzie – gnocchi są gotowe, jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Listki mięty i szałwi poszarpać na kawałeczki, orzechy posiekać. Masło rozpuścić na patelni. Zioła i orzechy wymieszać z parmezanem, dodać sól i pieprz. Wrzucić tę mieszankę do płynnego masła, wymieszać, podgrzewać przez chwilę. Dodać gnocchi, wymieszać, podgrzewać przez 2-3 min. Wyłożyć na talerze, podawać natychmiast. Każdą porcję można dodatkowo posypać parmezanem.
Moje uwagi: często w trakcie gotowania w wodzie buraczane gnocchi blakną. Jeśli chcemy, by miały bardziej intensywny kolor, to w ostatnim etapie przygotowań, w momencie podgrzewania potrawy na patelni, można polać gnocchi odrobiną soku z buraków.
Niezwykle oryginalne! Nie jadlam jeszcze buraczanych gnocchi... :)
Pozdrawiam serdecznie!
piękne! cudny kolor dla gnocchi:)
Wyglądają bardzo apetycznie!:)
Mają cudny kolor i jeśli z buraczkami to i na pewno smak ! Zapisuję do zrobienia :)
Ale piękne! i ja zrobię, tylko jeszcze nie wiem kiedy:)))
cudnie wygladaja w takim kolorku:)
ojej , jakie to ładne i ciekawe
Śliczny kolor, muszę kiedyś spróbować
Mają świetny kolor! Zjadłabym takie gnocchi :)
Uściski:*
ależ różowiutkie!
urocze ;]
ten kolor jest wprost fenomenalny! nigdy nie robiłam gnocchi
Danie pierwsza klasa - i jak fajnie wygląda :D
Dziekuje za wszystkie komentarze! Jak napisalam pod przepisem, kolorek gnocchi dodatkowo wzmocnilam polewajac makaron na patelni sokiem z burakow... A jesli chodzi o smak tych gnocchi, to nie rozni sie on zbytnio od klasycznych, burak dodaje tylko nutke slodyczy.
Pozdrawiam serdecznie!
Jak dla mnie: rewelacyjny przepis!
Dziekuje:)
I sciskam sedecznie.