Gnocchi di barbabietole

… czyli włoski odpowiednik polskich kopytek, tym razem przygotowanych z dodatkiem buraka. Przepis wyszperałam u niezawodnej Tessy Kiros w jej “Ricordi di cucina”. Danie pierwsza klasa, proste i smaczne. Polecam!





Składniki (dla 4 osób):

Na gnocchi:
· 500 g ziemniaków
· 1 ugotowany i obrany burak
· ok. 200 g mąki
· 50 g startego parmezanu
· 1 jajko

Do polania makaronu:
· kilka listków mięty
· kilka listków szałwi
· 30 g orzechów włoskich lub laskowych
· 2-3 łyżki startego parmezanu
· 100 g masła
· sól i pieprz

Ziemniaki dokładnie umyć, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Dobrze ostudzić, obrać ze skórki. Zmiksować razem z burakiem. Dodać jajko, mąkę i parmezan. Wymieszać, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą delikatnie rozpłaszczyć widelcem. Gotować w lekko osolonej wodzie – gnocchi są gotowe, jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Listki mięty i szałwi poszarpać na kawałeczki, orzechy posiekać. Masło rozpuścić na patelni. Zioła i orzechy wymieszać z parmezanem, dodać sól i pieprz. Wrzucić tę mieszankę do płynnego masła, wymieszać, podgrzewać przez chwilę. Dodać gnocchi, wymieszać, podgrzewać przez 2-3 min. Wyłożyć na talerze, podawać natychmiast. Każdą porcję można dodatkowo posypać parmezanem.

Moje uwagi: często w trakcie gotowania w wodzie buraczane gnocchi blakną. Jeśli chcemy, by miały bardziej intensywny kolor, to w ostatnim etapie przygotowań, w momencie podgrzewania potrawy na patelni, można polać gnocchi odrobiną soku z buraków.

Posted in Etichette: , , |

15 commenti:

  1. Bea Says:

    Niezwykle oryginalne! Nie jadlam jeszcze buraczanych gnocchi... :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. goh. Says:

    piękne! cudny kolor dla gnocchi:)

  3. affogato Says:

    Wyglądają bardzo apetycznie!:)

  4. grazyna Says:

    Mają cudny kolor i jeśli z buraczkami to i na pewno smak ! Zapisuję do zrobienia :)

  5. andzia-35 Says:

    Ale piękne! i ja zrobię, tylko jeszcze nie wiem kiedy:)))

  6. aga Says:

    cudnie wygladaja w takim kolorku:)

  7. margot Says:

    ojej , jakie to ładne i ciekawe

  8. Avelina Says:

    Śliczny kolor, muszę kiedyś spróbować

  9. Majana Says:

    Mają świetny kolor! Zjadłabym takie gnocchi :)
    Uściski:*

  10. Karmel-itka Says:

    ależ różowiutkie!
    urocze ;]

  11. Panna Malwinna Says:

    ten kolor jest wprost fenomenalny! nigdy nie robiłam gnocchi

  12. Arvén Says:

    Danie pierwsza klasa - i jak fajnie wygląda :D

  13. Konsti Says:

    Dziekuje za wszystkie komentarze! Jak napisalam pod przepisem, kolorek gnocchi dodatkowo wzmocnilam polewajac makaron na patelni sokiem z burakow... A jesli chodzi o smak tych gnocchi, to nie rozni sie on zbytnio od klasycznych, burak dodaje tylko nutke slodyczy.
    Pozdrawiam serdecznie!

  14. Marzynia Mamcia Says:

    Jak dla mnie: rewelacyjny przepis!

  15. Konsti Says:

    Dziekuje:)
    I sciskam sedecznie.