Pieczone gruszki z ricottą i sosem karmelowym
Posted On 11.01.2011 at a wtorek, stycznia 11, 2011 by KonstiWłosi o takim deserze mówią: „una vera delizia!” i mają rację: gruszki zapiekane z ricottą i polane sosem karmelowym są po prostu bezkonkurencyjne... Prawdziwy rarytas, ot co.
Składniki (dla 2 osób):
· 1 duża gruszka
· 130 g sera ricotta
· 1 łyżka cukru
· 1 łyżka rodzynek
· 2 łyżki płatków migdałowych
· 1 łyżka dowolnego likieru
· 1 łyżka jogurtu naturalnego
· cynamon
Na sos karmelowy (skorzystałam z przepisu Kachny):
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżki wody
· pół szklanki śmietanki 30%
Gruszkę umyć, obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Ricottę wymieszać z cukrem, jogurtem, likierem, rodzynkami i częścią płatków migdałowych. Doprawić cynamonem. Włożyć ser do wydrążonych połówek gruszki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wlać wodę (na wysokość ok. 0,5 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190°C) i piec 20-30 min. (czas pieczenia zależy od tego, jak twarda była gruszka).
Przygotować sos karmelowy: cukier roztopić z wodą na średnim ogniu, zwiększyć gaz i gotować, aż cukier zacznie się karmelizować (przypalać). Zdjąć z gazu, wstawić do zlewu i wlać śmietankę (będzie syczeć i pryskać, ale to nic). Postawić z powrotem na mały gaz i gotować mieszając, aż cały karmel dobrze się rozpuści (ja do swojego sosu karmelowego dodałam odrobinę kawy espresso, przez to ma ciemniejszy kolor).
Podpieczone gruszki wyłożyć na talerzyki, polać sosem karmelowym, posypać płatkami migdałowymi. Podawać ciepłe.
Wspaniałe! Wszystko co lubię.
Bardzo ciekawe. A ricotta jak się zachowuje w piekarniku? Nie roztapia się? Nie przypieka? No i widzę, że u ciebie piękna ricotta o twarożkowej konsystencji, w ogóle nie podobna do tej z supermarketu. Uwielbiam taka ricottę, mogłabym jeść łyżkami jak jogurt ;)
Mmmm... Pociekla mi slinka!
Amber, dziekuje!
Miss_coco, ricotta sie nie roztapia, ale za to moze lekko sie przypiec, zazwyczaj w niektorych punktach lekko brazowieje. Tu tego nie widac, bo jest polana karmelem:) Jesli chodzi o konsystencje, to swieza ricotta (taka sprzedawana na wage, nie w opakowaniach) jest wilgotna, wystarczy dodac odrobine jogurtu i mamy idealny twarozek:)
Maggie, reakcja najzupelniej prawidlowa:) ja sie oblizuje na samo wspomnienie tego deseru...
Sciskam Was mocno.
wspaniały deser, aż mi ślinka pociekła!
Tytul posta przyciagnal mnie jak magnes!! Cos dla mnie :))
Brzmi i wyglada bosko ;]
Wspaniały deser ! nie musiałabyś mnie na niego długo namawiać. Wygląda niezwykle apetycznie:)
Pozdrowienia:)
Już kiedyś widziałam podobny przepis, ale mi umknął, ale z twojego bardzo chętnie skorzystam, bo deser zapowiada się wspaniały :)
Deser jak się patrzy - bardzo lubię takie; nie przepadam za ciastami. W sam raz dla mnie.
Wygląda kusząco. Super połączenie smaków, jestem pewna, że by mi smakowały :)
Pozdrawiam :)
choć raz nie gruszka z gorgonzollą, tylko z ricottą! i na słodko, a nie wytrawnie, a jak na słodko, to nie w zestawie z topioną czekoladą, tylo z karmelem! Akurat mam 1/2 opakowania pysznej ricotty w lodówce. Pozdawiam Kinga
są cudne. ciekawe czy kiedyś spróbuję takich we Włoszech..
Wyglądają jak małe turbaniki :)
Kochani, ciesze sie bardzo, ze ten skromy deser wywolal tyle pozytywnych reakcji:) Na szczescie jest tak prosty w wykonaniu, ze nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawil sie i na Waszych stolach...
Sciskam Was serdecznie.
Znalazłam ten przepis w ostatniej chwili przed rocznicową kolacją.
Mąż jeszcze wylizuje garnuszek po karmelu. Nie ruszył winka. :-)
Bardzo dziękuję
PS. Dodałam gałkę lodów waniliowych.
To ja dziekuje za skorzystanie z przepisu. Ciesze sie, ze sprawdzil sie jako deser podczas rocznicowej kolacji! Z lodami gruszki byly pewnie jeszcze lepsze...
Pozdrawiam serdecznie.
zrobiłam narazie sam krem i jest przepyszny, dodałam też łyżkę miodu. Rewelacja! Całość na pewno wyjdzie przepyszna. Ale mam zamiar krem położyć dopiero po upieczeniu.
Ciesze sie, ze smakuje! To zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserow, prosty i smaczny.
Pozdrawiam serdecznie.