Pasta alla crema di cicoria

… czyli makaron z kremem z cykorii. Przepis autorski, wymyśliłam go na poczekaniu, gdy głowiłam się, co począć z nadmiarem cykorii. Cykoria użyta w tym przepisie to tzw. "Cicoria Catalogna": jej liście są długie, zielone i postrzępione, moim zdaniem wyglądają trochę jak gigantyczne liście mniszka lekarskiego (jak kogoś interesuje zdjęcie, to zapraszam na tę stronę, Cicoria Catalogna została uwieczniona na drugiej fotce od góry). Miałam kilka pomysłów na wykorzystanie tej rośliny zielnej, w końcu zdecydowałam się przyrządzić makaron z kremem z cykorii. Gorycz cykorii zrównoważyłam słodyczą rodzynek, a całość ładnie podkreśliłam charakterystycznym smakiem sera pecorino. Wyszło pysznie, Kalabryjczyk zajadał się pastą, aż mu się uszy trzęsły…






Składniki (dla 2 osób):

· pęczek zielonej cykorii (catalogna)
· pół pęczka pietruszki
· 100 g sera ricotta
· 2-3 łyżki startego sera pecorino
· 2 łyżki namoczonych rodzynek
· 1 łyżka jogurtu naturalnego
· 2 łyżki oliwy
· pieprz i sól
· 150-200 g makaronu

Cykorię ugotować, odcedzić. Zmiksować z pietruszką, ricottą, pecorino i rodzynkami. Dodać oliwę i jogurt, ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem (jeśli krem wydaje nam się za gęsty, możemy później dodać do niego odrobinę wody z gotującego się makaronu). Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z kremem z cykorii. Podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, wyłożyć na talerze. Ewentualnie posypać kawałkami pecorino. Podawać natychmiast.
Dodatkowe uwagi:
- jedną czy dwie łodygi cykorii możemy po ugotowaniu odłożyć na bok, nie miksować ich, tylko pokroić na kawałki i dodać bezpośrednio do makaronu;
- w okresie letnim, w upalne dni, makaron można wymieszać z kremem z cykorii i nie podgrzewać, tylko od razu podawać.









Posted in Etichette: , |

12 commenti:

  1. Ali Says:

    Wygląda bardzo smacznie, a i w przygotowaniu chyba też dość prosty :) Wpiszę sobie na listę dań do przygotowania :)

  2. magda k. Says:

    bardzo smakowicie się prezentuje, wcale się nie dziwię, że się zajadał, też bym nie pogardziła takim daniem :)

  3. Marta Says:

    Bardzo ciekawy i szybki przepis! Ja też mam swój krem z cykorii, szkoda, że na razie nie ma ładnych cykorii w polskich sklepach bo chętnie spróbowałabym Twojej receptury!

  4. Majana Says:

    Alez pysznie wygląda, świetnie to wymyśliłaś!:)
    Pozdrawiam.

  5. aga-aa Says:

    o! dzieki! lubię różne warzywne "pesto" więc i to spróbuje ;)

  6. zemfiroczka Says:

    Jej! rewelacja! :)

    A ja w piątek ponownie zrobiłam Twoją focaccię z tomatami i rozmarynem :)

  7. Karmel-itka. Says:

    niezwykła pasta.
    z cykorią jeszcze nie jadłąm ;]

  8. Polskie Blogi Kulinarne Says:

    Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

  9. Magdalena Says:

    Pysznosci; ja co prawda nie przepadam za jogurtem w makaronie i pewnie zastapilabym smietana albo maslem, ale przepis bardzo mi sie podoba. Podzrawiam :)

  10. Fuchsia Says:

    Bardzo fajny eksperyment kulinarny. Myślę, że jego efekt doskonale trafiłby w moje gusta kulinarne :)

  11. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wszystkie komantarze! Jest mi bardzo milo, ze doceniacie moj makaronowy eksperyment z cykoria:)
    Pozdrawiam serdecznie i sciskam wirtualnie.

  12. Notme Says:

    Uwielbiam cykorię, :) ostatnimi czasy często gości w moim domu. Danie pyszne, pyszne, pyszne, no i super szybkie :))