Nodi alla canella con uvetta
Posted On 16.01.2011 at a niedziela, stycznia 16, 2011 by Konsti… czyli drożdżowe supełki z cynamonem i rodzynkami. Receptura (ponoć szwedzka) zaprezentowana została przez redakcję “La Cucina del Corriere della Sera” w najnowszym, styczniowym numerze tego czasopisma. Jak tylko je przejrzałam, to natychmiast postanowiłam wypróbować przepis na skandynawskie supełki: ciągle mam w pamięci cudowny smak kanelbullar i ciągle patrzę łaskawym okiem na wszystkie drożdżowe smakołyki z północnej Europy:) Supełki mnie nie zawiodły, wytoczyły się z piekarnika pachnące i aromatyczne; jedliśmy je jeszcze ciepłe, oblizując palce i pomrukując z zadowolenia. Część drożdżówek od razu zamroziłam, dzięki temu mam zapas na słodkie śniadania na następne dni…
Składniki:
· 60 dkg mąki
· 200 g brązowego cukru
· 150 g masła
· 120 g białego cukru
· 60 g rodzynek
· 3 łyżeczki cynamonu
· 2 jajka
· 15 g świeżych drożdży
· 220 ml mleka
· szczypta soli
Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie, odsączyć, osuszyć. Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn, brązowy cukier, 2 jajka, szczyptę soli i połowę rozpuszczonego masła. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godz.).
Cynamon i połowę białego cukru wymieszać z pozostałą częścią rozpuszczonego masła. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty tej samej wielkości. Na jednym z nich rozsmarować masło z cukrem i cynamonem, posypać rodzynkami, przykryć drugim prostokątem ciasta (mocno przyklepać, aby oba prostokąty dobrze się połączyły). Wycinać dowolnej długości i szerokości paski, delikatnie zawiązywać je w supełki (uwaga, nadzienie może “uciekać” z warstw ciasta, ale nie należy się tym przejmować, po prostu po upieczeniu supełki będą miały bardziej fantazyjny wygląd; należy tylko uważać na rodzynki, lepiej wcisnąć je w ciasto, bo inaczej mogą się poprzypalać). Supełki ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min., następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. w temp. 180°C. Jeszcze gorące supełki posypać pozostałym białym cukrem (ja dodałam też płatki migdałowe) i odstawić do ostudzenia.
wyglądają cudownie, takie supełki to ja bardzo chętnie wypróbuję, szczególnie kuszą mnie te rodzynki w środku :)
zapraszam na CANDY http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2011/01/moje-pierwsze-candy-zapraszam.html
Pysznie wyglądają ! Uwielbiam drożdżowe wypieki i zapisuję do zrobienia :)
Cynamonowe bułeczki mogę jeść w każdej wersji! Uwielbiam je...
Jakie piękne drożdżówki! :)
Zjadłabym taką, pychota!:)
Wyglądają pysznie uwielbiam wszystko co zawiera cynamon :-)
Pysznie wyglądają te bułeczki! Z podobnymi wypiekami mam bardzo miłe doświadczenia, więc biorę w ciemno;)!
bardzo ładnie wyglądają :)
Jak tylko zobaczyłam zdjęcie od razy skojarzyły mi się ze skandynawskimi smakami :)
Fajne są! :)
Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze! Dziewczyny, jestescie bardzo hojne w komplementach, az nie wiem, co odpowiedziec:) Milo wiedziec, ze supelki maja swoich wielbicieli:)
Pozdrawiam serdecznie.
Jakie fajne :) Dodaję do wypróbowania :)
Flusso, dziekuje. Mam nadzieje, ze wyprobujesz przepis i ze beda Ci smakowaly.
Pozdrawiam serdecznie.