Nodi alla canella con uvetta

… czyli drożdżowe supełki z cynamonem i rodzynkami. Receptura (ponoć szwedzka) zaprezentowana została przez redakcję “La Cucina del Corriere della Sera” w najnowszym, styczniowym numerze tego czasopisma. Jak tylko je przejrzałam, to natychmiast postanowiłam wypróbować przepis na skandynawskie supełki: ciągle mam w pamięci cudowny smak kanelbullar i ciągle patrzę łaskawym okiem na wszystkie drożdżowe smakołyki z północnej Europy:) Supełki mnie nie zawiodły, wytoczyły się z piekarnika pachnące i aromatyczne; jedliśmy je jeszcze ciepłe, oblizując palce i pomrukując z zadowolenia. Część drożdżówek od razu zamroziłam, dzięki temu mam zapas na słodkie śniadania na następne dni…






Składniki:

· 60 dkg mąki
· 200 g brązowego cukru
· 150 g masła
· 120 g białego cukru
· 60 g rodzynek
· 3 łyżeczki cynamonu
· 2 jajka
· 15 g świeżych drożdży
· 220 ml mleka
· szczypta soli

Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie, odsączyć, osuszyć. Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn, brązowy cukier, 2 jajka, szczyptę soli i połowę rozpuszczonego masła. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godz.).
Cynamon i połowę białego cukru wymieszać z pozostałą częścią rozpuszczonego masła. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty tej samej wielkości. Na jednym z nich rozsmarować masło z cukrem i cynamonem, posypać rodzynkami, przykryć drugim prostokątem ciasta (mocno przyklepać, aby oba prostokąty dobrze się połączyły). Wycinać dowolnej długości i szerokości paski, delikatnie zawiązywać je w supełki (uwaga, nadzienie może “uciekać” z warstw ciasta, ale nie należy się tym przejmować, po prostu po upieczeniu supełki będą miały bardziej fantazyjny wygląd; należy tylko uważać na rodzynki, lepiej wcisnąć je w ciasto, bo inaczej mogą się poprzypalać). Supełki ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min., następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. w temp. 180°C. Jeszcze gorące supełki posypać pozostałym białym cukrem (ja dodałam też płatki migdałowe) i odstawić do ostudzenia.

 



Posted in Etichette: |

12 commenti:

  1. magda k. Says:

    wyglądają cudownie, takie supełki to ja bardzo chętnie wypróbuję, szczególnie kuszą mnie te rodzynki w środku :)
    zapraszam na CANDY http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2011/01/moje-pierwsze-candy-zapraszam.html

  2. grazyna Says:

    Pysznie wyglądają ! Uwielbiam drożdżowe wypieki i zapisuję do zrobienia :)

  3. Arvén Says:

    Cynamonowe bułeczki mogę jeść w każdej wersji! Uwielbiam je...

  4. Majana Says:

    Jakie piękne drożdżówki! :)
    Zjadłabym taką, pychota!:)

  5. Mihrunnisa Says:

    Wyglądają pysznie uwielbiam wszystko co zawiera cynamon :-)

  6. ewena Says:

    Pysznie wyglądają te bułeczki! Z podobnymi wypiekami mam bardzo miłe doświadczenia, więc biorę w ciemno;)!

  7. chantel Says:

    bardzo ładnie wyglądają :)

  8. Joanna Gałuszka Says:

    Jak tylko zobaczyłam zdjęcie od razy skojarzyły mi się ze skandynawskimi smakami :)

  9. andzia-35 Says:

    Fajne są! :)

  10. Konsti Says:

    Bardzo dziekuje za wszystkie komentarze! Dziewczyny, jestescie bardzo hojne w komplementach, az nie wiem, co odpowiedziec:) Milo wiedziec, ze supelki maja swoich wielbicieli:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. flusso Says:

    Jakie fajne :) Dodaję do wypróbowania :)

  12. Konsti Says:

    Flusso, dziekuje. Mam nadzieje, ze wyprobujesz przepis i ze beda Ci smakowaly.
    Pozdrawiam serdecznie.