Domowe krakersy (przepis II)
Posted On 6.01.2011 at a czwartek, stycznia 06, 2011 by KonstiMam swój ulubiony przepis na krakersy i nawet już go kiedyś zaprezentowałam (dawno, dawno temu, gdy dopiero zaczynałam zabawę w blogowanie, o tu), ale ostatnio coś mnie podkusiło i wypróbowałam nową recepturę. Przepis „z karteluszka” okazał się strzałem w dziesiątkę: krakersy wyszły aromatyczne i chrupiące, a co najważniejsze, nie straciły tych walorów nawet po kilku dniach leżakowania, wprost przeciwnie, wydawały się nawet smaczniejsze... a może to tylko moje subiektywne odczucie? Chyba nie, skoro Kalabryjczyk też tak uważał. W każdym razie, krakersy z poniższego przepisu bardzo przypadły nam do gustu, świetnie komponowały się zarówno serami, jak i z szynką, czy też po prostu z plasterkami soczystej gruszki... do tego czerwone wino... pycha! Jako przegryzka do piwa też się sprawdziły, zdecydowanie lepsze od sklepowych czipsów:) Krótko mówiąc: polecam!
Składniki:
· 300 g mąki pszennej
· 60 g masła
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· pół łyżeczki soli
· pół łyżeczki pieprzu
· 2 łyżki płatków owsianych
· 2 łyżki siemienia lnianego
· 1 łyżka ziaren słonecznika
· 3-4 łyżki startego parmezanu
· ok. 120-130 ml zimnej wody
Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól, pieprz i masło. Wyrobić ciasto, dolewając stopniowo zimną wodę i dosypując parmezan. Do elastycznego ciasta dodać siemię lniane, ziarna słonecznika i płatki owsiane. Jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na grubość ok 2 mm. Wycinać dowolnej wielkości kółka, ułożyć je na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 min. w temp. 180°C.
Pysznie wyglądają ! Co domowe to domowe :)
fajne, chętnie takie zrobię
Witaj! Świetnie wyglądają! Muszę je upiec:)
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Na pewno są przepyszne. I o ile zdrowsze od tych sklepowych, napełnionych chemią...
Pozdrawiam!
Bardzo ciekawy przepis. Z przyjemnością z niego skorzystam, ponieważ ciasteczka wyglądają pysznie i nie ukrywam, że ciekawa jestem ich smaku :)
Pozdrawiam :)
Wyglądają przepysznie! Zawsze lubiłam krakersy,a tak dawno ich nie jadłam.
Pozdrowienia:)
Domowych krakersów nigdy nie robiłam, a za sklepowymi przepadam - pomimo całego zła, które jest w nich upchnięte ;)
och, domowe krakersy.
a jakie urocze. wyglądają obłędnie!
Wygladaja przepysznie! trzeba będzie spróbować . koniecznie!
płatki owsiane i parmezan? smacznie połączone!
Dziewczyny, bardzo sie ciesze, ze te swojskie krakersy wzbudzaja Wasze zainteresowanie! Naprawde szczerze zachecam do skorzystania z przepisu, bo warto!
Pozdrawiam serdecznie spod Krzywej Wiezy.
Fantastyczne przepisy i do teg takie smakowite, bede wpadac czesciej
pozdrawiam,
szana
Bardzo dziekuje i polecam sie na przyszlosc:)
Pozdrawiam serdecznie.
Ciasto na krakersy wychodzi wspaniałe :) Dodałam więcej słonecznika i przypraw/soli, żeby były jeszcze bardziej krakersowe. Świetnie pasują np. do piwa.
Ogromnie sie ciesze, ze przepis sie sprawdzil!
Pozdrawiam serdecznie.