Ciasto „Przypadek”

To ciasto nazywam „Przypadkiem”, ponieważ powstało zupełnie niespodziewanie, w momencie gdy w przedziwnym kulinarnym szale przedświątecznym wypróbowywałam różne przepisy na pierniczki i ciasteczka bożonarodzeniowe. Któregoś dnia, gdy wyrabiałam ciasto na kolejne ciasteczka, nagle stwierdziłam, że tak naprawdę straciłam ochotę na wycinanie kolejnych choinek i aniołków, i że już nie mogę patrzeć na ciasteczka, i że muszę natychmiast coś zmienić, bo nie jestem w stanie wyprodukować kolejnych pierniczków! Na fali tego ciężkiego kryzysu:) powstało moje piernikowo-kawowe ciasto przełożone tzw. „crema pasticcera”. Cóż, powiem krótko – lubię takie przypadki...


Składniki na ciasto:
· 45 dkg mąki
· 10 dkg masła
· 10 dkg cukru (najlepiej brązowego)
· 1 jajko
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· pół łyżeczki sody
· pół szklanki kawy zbożowej rozpuszczalnej
· pół szklanki miodu

· 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
· 1 łyżeczka imbiru
· 5 łyżeczek cynamonu
· 5 łyżeczek przyprawy piernikowej
· pół łyżeczki gałki muszkatołowej
· szczypta soli
· rodzynki (wedle uznania)


Składniki na krem:
· pół litra mleka
· 3 żółtka
· 10 dkg cukru
· 50 g mąki
· odrobina soku z cytryny (do smaku)

Rozrobić masło i cukier na kremową masę. Dodać jajko i miód, dokladnie wymieszać. Następnie wspypać mąkę i wszystkie inne przyprawy. Mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy. Ńa koniec dodać jogurt. a potem rodzynki. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na minimum 1 godz. W tym czasie przygotować krem: utrzeć żółtka z cukrem, potem wymieszać je z mąką i z sokiem z cytryny, a następnie rozrobić z mlekiem. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż do momentu, kiedy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję kremu. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na 2 płaty o wysokości 0,5-1cm. Jeden płat położyć na dno formy do pieczenia i rozprowadzić na nim krem. Przykryć drugim płatem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 200-220°C. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Na marginesie: przepis na ciasto można też wykorystać do pieczenia ciasteczek, co demonstruje zdjęcie, należy je tylko cieniej i rozwałkować. Rzecz jasna, zmienia się też czas pieczenia: od 8 do 12 minut.

Posted in Etichette: |

0 commenti: