Cremoso al cioccolato con banane
Posted On 10.12.2008 at a środa, grudnia 10, 2008 by Konsti
Oto moja kolejna propozycja z okazji “bananowego tygodnia”: włoskie ciasto cremoso, które uwodzi i oszałamia smakiem czekolady i bananów. Jak dla mnie, to czysta poezja kulinarna:)
Składniki:
· 20 dkg gorzkiej czekolady
· 20 dkg masła
· 125 g cukru pudru
· 3 banany
· 20 dkg mąki
· 3 jajka
· 125 g jogurtu o smaku bananowym (ewentualnie naturalnego)
· 4 łyżki whisky
Rozpuścić masło i czekoladę. Ciągle mieszając na wolnym ogniu, dodać cukier i podgrzewać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia i wbijać kolejno jajka, mieszając je dokładnie z masą. Następnie dodać mąkę i jogurt, a potem whisky. Wymieszać delikatnie, acz bardzo dokładnie, tak by nie pozostały grudki. Na końcu dodać pokrojone w plasterki banany. Gotową masę, która będzie dość płynna, przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok 20 cm. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. ok. 200°C przez 20-25 minut. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem.
Efekt końcowy to aromatyczne i wilgotne ciasto, którego środek jest naprawdę kremowy, tak, że niemożliwe jest zjedzenie go bez pomocy łyżeczki. Jeśli lubicie połączenie czekolady i bananów, to zapewniam, że to ciasto podbije Was całkowicie. Jest po prostu delizioso...
Ciao, ho cercato di riprodurre la tua ricetta... devo dire che mi è venuta come nella foto che hai pubblicato. Il sapore è veramente ottimo...gnam...gnam!!!
Complimenti Konsti, sei veramente brava!!!
Saluti da Silvana.
naprawde dobra!
Smacznie wyglada, zachecaja wiec zapisuje do wyprobowania. :)
Pozdrawiam!
Dziekuje za mile slowa i zachecam do upieczenia tego cremoso, naprawde warto!
Zaglądam sobie od dłuższego czasu do tego ciacha,wygląda super,muszę wypróbować.Pozdrawiam
Wygląda bardzo zachęcająco! A jak najlepiej smakuje - na ciepło i ostudzone?
Zdecydowanie lepsze jest ostudzone. Codzi o to, by mimo delikatnej. miekkiej konsystencji mozna pokroic ciasto nozem na kawalki.
Pozdrawiam!