Panettone

... czyli włoska baba drożdżowa pieczona przede wszystkim z okazji świąt Bożego Narodzenia. Obecnie, w naszej codziennej gorączce, mało kto zabiera się do jej wypieku, bo do tego trzeba czasu i cierpliwości, ale za to w okresie świątecznym można ją kupić w każdym włoskim sklepie i supermarkecie. Ja w tym roku podeszłam ambitniej do zadania, bo mój Kalabryjczyk spędzał ze mną Boże Narodzenie w Warszawie i bardzo chciałam, żeby na wigilijnym stole znalazło się coś, co by mu przypominało rodzinny dom i dzieciństwo. Wybadałam więc jego gusta, skonsultowałam się z teściową "in spe" i wyprodukowałam moje pierwsze panettone. Trochę się stresowałam, ale niepotrzebnie, bo wszystko poszło gładko. Miło było patrzec nie tylko na wyrośnięta babę, ale i na oblizującego się na jej widok Kalabryjczyka:)

Składniki:

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 50 g masła
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 całe jajka i 1 białko
  • 20 dkg cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 10 dkg owoców kandyzowanych
  • 10 dkg rodzynek
  • 30 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 aromaty rumowe

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, odrobiną mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać 100 g mąki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Potem wsypać 150 g mąki, wyrobić ciasto (dolewając odrobinę ciepłej wody) i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Rodzynki i owoce kandyzowane namoczyć w alkoholu. Rozpuścić masło i ostudzić. Jajka i białko wymieszać ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego ciasta wsypać 250 g mąki i wyrobić, dodając potem kolejno masę cukrowo-jajeczną, masło, olej, szczyptę soli i zapachy rumowe. Pod sam koniec zagnieść 2 ugotowane i rozdrobnione ziemniaki. Gdy masa bedzie gotowa (gładka i sprężysta), wsypać bakalie i ponownie wyrobić. Tak wyrobione ciasto przełożyć do formy (uwaga na marginesie: tradycyjne formy do panettone są wąskie i wysokie, stad ich charakterystyczny ksztalt, który w domowych warunkach nie zawsze udaje się odtworzyć...) i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.

Po tym czasie wstawić wyrośnięte ciasto do nagrzanego piecyka i piec w temp. ok 180 stopni przez ok.40 minut.

Z podanych składników wychodzi jedna duża baba lub dwie średnie.

Posted in Etichette: , , |

6 commenti:

  1. An-na Says:

    Gratuluję, wygląda imponująco!
    Życzę szczęścia w nadchodzącym roku!

    Pozdrawiam serdecznie
    An-na

  2. Majana Says:

    Pięknie wygląda! I baaardzo smacznie!
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Wszystiego najlepszego na Nowy Roczek !

  3. Anonimowy Says:

    Szczęśliwego Nowego Roku 2009, szampańskiej zabawy w dobrym towarzystwie i na stole dużo pysznych dań. :)

    Pozdrawiam!

  4. Majana Says:

    Szczęśliwego Nowego RokU! :)))

  5. Konsti Says:

    Wszystkiego najlepszego w 2009!Niech Nowy Rok przyniesie Nam wszystkim radość, miłość, pomyślność i spełnienie wszystkich marzeń, a gdy się one już spełnią, niech dorzuci garść nowych celów w życiu, bo tylko one nadają życiu sens!

  6. Anna Marta Says:

    Wow!Szczerze mowiac O WIELE ladniejszy niz te sklepowe! Brawo! :)