Risotto alle melanzane e fiori di rosmarino
Posted On 3.05.2015 at a niedziela, maja 03, 2015 by Konsti
... czyli risotto z bakłażanem i kwiatami rozmarynu. W tym roku rozmaryn na balkonie tak obficie pokrył mi sie kwiatami, że musiałam je do czegoś wykorzystać:). Padło na risotto, wzbogacone dodatkowo bakłażanem. Trafny wybór, przepyszne danie!
Składniki (dla 2-3 osób):
• 200 g odpowiedniego ryżu (np. carnaroli)
• 1 bakłażan
• 20 g startego parmezanu
• garść kwiatów rozmarynu
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• ½ szklanki białego wina
• oliwa
• masło (2-3 łyżki)
• 1 litr rosołu
• sól i pieprz
Bakłażana pokroić na plastry i zgrillować (lub podpiec na blasze w piekarniku). Zgrillowane plastry pokroić na mniejsze kawałki. Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, wymieszać, dodać łyżkę (lub dwie) masła, ponownie wymieszać. Dodać kawałki bakłażana i kwiaty rozmarynu, wymieszać z ryżem, potem wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wtedy wlać porcję rosołu, wymieszać i podgrzewać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W miarę parowania płynu dodawać kolejne porcje rosołu (jeśli zabraknie nam rosołu, możemy zastąpić go wodą). Gdy ryż stanie się miękki i wchłonie prawie cały płyn, dodać dodać łyżkę masła i parmezan. Doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, wyłożyć na talerze, posypać dodatkowo kwiatami rozmarynu. Podawać lekko ostudzone.
Risotto uwielbiam, nie przepadam natomiast za bakłażanem ... ciekawe czy w tej wersji bym się do niego przekonała?:)
Mysle, ze tak:)
POzdrawiam.