Spaghetti alle vongole e pomodori

Kiedyś już podawałam przepis na mój ulubiony szybki makaron z małżami, teraz przyszedł czas na kolejną wersję dania: oto „spaghetti alle vongole e pomodori” przygotowane przez mojego męża. Kalabryjczyk lubi potrawy proste, acz smakowite, tak też jest w przypadku szybkiego obiadu. Niby nic, a kubki smakowe się cieszą:). Tylko fotka zostawia wiele do życzenia, strzeliłam tylko jedną, na chybcika, a potem myślałam już tylko o jedzeniu: byłam zdecydowanie bardzo, bardzo głodna:).


spaghetti alle vongole


Składniki (na 4 porcje): 

• 250-300 g mięsa z małży (świeżych i własnoręcznie oczyszczonych, albo mrożonych, albo z zalewy naturalnej) 
• 350-400 g makaronu spaghetti 
• 2 dojrzałe pomidory 
• 3 ząbki czosnku 
• 1 suszone peperoncino 
• pęczek natki pietruszki 
• 250 ml białego wina 
• sól i pieprz 
• oliwa 

 Drobno posiekany czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę. Po ok. 1 minucie wkruszyć peperoncino. Następnie dodać na patelnię małże, dusić razem ok. 1 minuty. Wlać wino i dusić kolejne 4-5 minut. Gdy większość płynu odparuje, dodać posiekaną natkę pietruszki, dusić kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlewając nieco winem. Jako ostatnie dodać pokrojone na cząstki pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać, podgrzać przez chwilę, a potem od razu wykładać na talerze i podawać.


Posted in Etichette: , |

2 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Spróbowałabym, spróbowała:) Pysznie wygląda:)

  2. Konsti Says:

    A ja chetnie zaprosilabym Cie na obiad z tym makaronem w roli glownej:)
    Sciskam Cie mocno.