Spaghetti alle vongole e pomodori
Posted On 20.05.2015 at a środa, maja 20, 2015 by Konsti
Kiedyś już podawałam przepis na mój ulubiony szybki makaron z małżami, teraz przyszedł czas na kolejną wersję dania: oto „spaghetti alle vongole e pomodori” przygotowane przez mojego męża. Kalabryjczyk lubi potrawy proste, acz smakowite, tak też jest w przypadku szybkiego obiadu. Niby nic, a kubki smakowe się cieszą:). Tylko fotka zostawia wiele do życzenia, strzeliłam tylko jedną, na chybcika, a potem myślałam już tylko o jedzeniu: byłam zdecydowanie bardzo, bardzo głodna:).
Składniki (na 4 porcje):
• 250-300 g mięsa z małży (świeżych i własnoręcznie oczyszczonych, albo mrożonych, albo z zalewy naturalnej)
• 350-400 g makaronu spaghetti
• 2 dojrzałe pomidory
• 3 ząbki czosnku
• 1 suszone peperoncino
• pęczek natki pietruszki
• 250 ml białego wina
• sól i pieprz
• oliwa
Drobno posiekany czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę. Po ok. 1 minucie wkruszyć peperoncino. Następnie dodać na patelnię małże, dusić razem ok. 1 minuty. Wlać wino i dusić kolejne 4-5 minut. Gdy większość płynu odparuje, dodać posiekaną natkę pietruszki, dusić kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlewając nieco winem. Jako ostatnie dodać pokrojone na cząstki pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać, podgrzać przez chwilę, a potem od razu wykładać na talerze i podawać.
Spróbowałabym, spróbowała:) Pysznie wygląda:)
A ja chetnie zaprosilabym Cie na obiad z tym makaronem w roli glownej:)
Sciskam Cie mocno.