Szybkie ciasto z jabłkami
Posted On 12.05.2015 at a wtorek, maja 12, 2015 by Konsti
Błyskawiczne ciasto z owocami, robi się je na zasadzie: „dodaj i wymieszaj, wstaw do piekarnika i gotowe”:) Gotowe ciasto jest miękkie, aromatyczne i wilgotne. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami, też będzie pysznie. Polecam!
Składniki:
• 2,5 szklanki mąki
• ¾-1 szklanka cukru
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• pół szklanki oleju
• 1 szklanka mleka
• 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
• 2-3 łyżki solu z cytryny
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 jabłka
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, jogurt, olej, sok z cytryny. Wymieszane mokre składniki, wlać je do suchych i dokładnie wymieszać, aż do gładkiej masy. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, a następnie dodać do ciasta (najlepiej dodać dwa pokrojone jabłka bezpośrednio do masy, a pozostałe cząastki ułożyć na powierzchni ciasta). Okrągłą formę natłuścić i obsypać mąką, następnie wypełnić ją ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-190°C przez 50-60 minut (albo do suchego patyczka).
Mniam, uwielbiam takie mięciutkie ciasta :)
Uwielbiam wilgotne ciasta, a jeszcze jak są z jabłkami to bomba:)
Zrobiłam, w środku rabarbar, na wierzch jabłko - pyszne!
Bardzo dziekuje za mile slowa!
Beato, ogromnie sie ciesze, ze skorzystalas z wypieku (ale bylas szybka!) i ze smakowalo.
Usciski.
a ja boję się ciast gdzie jest jogurt. Do tej pory jeszcze nigdy mi nie wyszło ciasto z dodatkiem jogurtu. Zakalce jak malowane, całkowicie niezjadliwe.