Ciasteczka z sezamem i makiem
Posted On 18.12.2014 at a czwartek, grudnia 18, 2014 by Konsti
Kolejne ciasteczka ze świątecznych paczuszek-prezentów dla znajomych i przyjaciół. Te kruche podkówki z makiem i sezamem bardzo nam posmakowały, na pewno będę często wracać do tego przepisu, nie tylko w okresie świątecznym. Na dodatek są banalnie proste w wykonaniu… Polecam!
Składniki:
· 3 szklanki maki pszennej
· 3 całe jajka
· 3/4 szklanki oliwy
· 2/3 szklanki drobnego cukru
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 łyżki maku
· 1/2 szklanki sezamu (może być lekko uprażony)
· sok z 1 cytryny
· cukier puder do posypania ciastek (można pominąć)
Jajka, oliwę, cukier i sok z cytryny wymieszać razem (można zmiksować). Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto (jeśli jest za gęste, dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę mąki). Pod koniec dodać sezam i mak. Z ciasta uformować niewielkie podkówki, ułożyć je na blasze do pieczenia (uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do180°C przez okolo 15 minut lub aż do uzyskania jasnobrązowego koloru ciasteczek. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Piekłam podobne podkówki, ale bez maku i sezamu .... cudownie muszą smakować, a przyjaciele na pewno są przeszczęśliwi dostając takie prezenty:)