Ciasteczka z sezamem i makiem

Kolejne ciasteczka ze świątecznych paczuszek-prezentów dla znajomych i przyjaciół. Te kruche podkówki z makiem i sezamem bardzo nam posmakowały, na pewno będę często wracać do tego przepisu, nie tylko w okresie świątecznym. Na dodatek są banalnie proste w wykonaniu… Polecam! 


z sezamem i makiem


Składniki:

· 3 szklanki maki pszennej 
· 3 całe jajka 
· 3/4 szklanki oliwy 
· 2/3 szklanki drobnego cukru 
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
· 4 łyżki maku 
· 1/2 szklanki sezamu (może być lekko uprażony) 
· sok z 1 cytryny 
· cukier puder do posypania ciastek (można pominąć) 

Jajka, oliwę, cukier i sok z cytryny wymieszać razem (można zmiksować). Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto (jeśli jest za gęste, dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę mąki). Pod koniec dodać sezam i mak. Z ciasta uformować niewielkie podkówki, ułożyć je na blasze do pieczenia (uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do180°C przez okolo 15 minut lub aż do uzyskania jasnobrązowego koloru ciasteczek. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. 

Posted in Etichette: , , |

1 commenti:

  1. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Piekłam podobne podkówki, ale bez maku i sezamu .... cudownie muszą smakować, a przyjaciele na pewno są przeszczęśliwi dostając takie prezenty:)