Delizia di fichi

… czyli przysmak z fig. Prosty i przepyszny. Delicja, w rzeczy samej:)


deser figi


Składniki (dla 2 osób): 

• 10 dojrzałych fig 
• 150 g sera ricotta 
• ok. 200 g gęstego jogurtu naturalnego 
• 40 g gorzkiej czekolady 
• miód (do smaku) 

 Figi umyć i zmiksować. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, wymieszać. Do rondelka wlać 2-3 łyżki jogurtu, postawić na ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać połowę zmiksowanych fig, wymieszać z czekoladą. Ricottę wymieszać z jogurtem i miodem w takich proporcjach, by otrzymać mus.W pucharkach lub szklankach układać kolejne warstwy: najpierw czekoladową, potem serową, a na końcu figową. Wstawić do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 2 godz. Przed podaniem dowolnie udekorować.

Posted in Etichette: |

8 commenti:

  1. majkabally Says:

    uwielbiam figi! w tym roku nie widziałam w pobliskich zieleniakach...

  2. Konsti Says:

    A te moje to figi prosto z drzewa: mam w Pizie takie miejsce, na obrzezach miasta, gdzie wsrod budynkow biurowych i przemyslowych rosnie sobie "niczyje" drzewko figowe... Pewnie kiedys bylo to czyjes gospodarstwo. Dzis wszyscy mijaja to miejsce obojetnie, w drodze z albo do pracy, a ja kiedys wypatrzylam owoce, oczy mi sie zaswiecily na widok fig i wpadlam w szal zbierania:) Teraz co roku pod koniec sierpnia wsiadam w autobus nr 5, jade na petle, wysiadam, przemykam sie pod plotem pewnego biurowca i zrywam figi:)

  3. Daniel Kacprzyk - Kromek Says:

    Uwielbiam figi, albo dżemik z nich :) Rzadko można spotkać u mnie w mieście, niestety...
    :P

  4. Zosia Says:

    To prawdziwa delicja! Jak tylko uda mi się gdzieś znaleźć figi, to się będę delektować takim smakołykiem... to musi być przepyszne!

  5. Majana Says:

    Jejku, jak ja kocham figi! Cudowny deser zrobiłas. :)

  6. Konsti Says:

    Dziekuje za mile slowa!
    Pozdrawiam serdecznie.

  7. Laura Szpyra Says:

    Wygląda smakowicie, muszę wypróbować ! :)

    Zapraszam również do siebie: http://scritto-con-la-pasta.blogspot.com/

  8. Konsti Says:

    Dziekuje za komentarz i pozdrawiam!