Riso e uova saltati in padella
Posted On 8.05.2014 at a czwartek, maja 08, 2014 by Konsti
... czyli ryż z patelni z jajkami. Danie dla zabieganych i dla odchudzających się – z tego co pamiętam, po raz pierwszy usłyszałam o tej potrawie w telewizyjnym programie o dietach:). Przyznam się bez bicia, że tak przyrządzony ryż bardzo mi smakuje. W wersji najprostszej wystarczą tylko 3-4 produkty: ryż, jajko i oliwa, ewentualnie starty parmezan. Ja jednak nie zadowalam się zestawem minimum i najczęściej dorzucam garść posiekanych, świeżych ziół. Niby nic, ale całość smakuje wybornie, a przynajmniej takie sygnały wysyłają moje kubki smakowe:)
Składniki (dla 2 osób):
· 200 g ryżu
· 2 jajka
· sól i pieprz plus, ewentualnie, dodatkowe przyprawy
· oliwa
· garść świeżych ziół (u mnie: oregano, mięta, rozmaryn)
· kilka łyżek startego parmezanu
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Jajka rozbić i rozbełtać. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka i podgrzewać przez ok. 30 sekund. Potem wrzucić ryż i posiekane zioła, wymieszać wszystko i trzymać na ogniu, aż rozbełtane jajka się zetną. Pod sam koniec doprawić solą i pieprzem, dodać starty parmezan, wymieszać i wyłożyć ryż na talerze. Podawać gorące.
Niby takie proste połączenie, ale nigdy na nie wpadłam na nie.
Muszę spróbować :)
Majano, dziekuje za komentarz i sciskam Cie mocno.
Właśnie odkrywam Twojego bloga i proste i smaczne potrawy czyli kwintesencję włoskiej kuchni :) (sama mieszkałam 5 lat w Rzymie)
Uprzedzam, że będę korzystać!
Dziekuje za przemily komentarz:) Uprzedzam, ze bedzie mnie cieszyl kazdy przepis, ktory "pojdzie w swiat":)
Pozdrawiam serdecznie.