Słodki chleb z daktylami i czekoladą

... przygotowany wg przepisu na chleb z cynamonem i rodzynkami Hamelmana. Bardzo lubię ten wypiek, smaczny i nieskomplikowany, do kawy na sniadanie jak znalazł! Czasem przygotowuję go w wersji bardziej "chlebowej": pomijam mleko w proszku, a masło zastepuję oliwą. I też jest pysznie:)


aaa1


Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej 
  • 230 g wody 
  • 1 jajko (ok. 75 g) 
  • 40 g masła 
  • 30 g cukru 
  • 3 łyżki mleka w proszku 
  • 10 g soli 
  • 8 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 
Wymieszać wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać pokrojone daktyle i posiekaną czekoladę, wgnieść je dokładnie do masy. Zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (na ok. 1 godzinę). Przygotować odpowiednią keksówkę, posmarować ją masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki i ponownie odstawić do wyrastania na ok. godzinę (ciasto powienno prawie wypełnić formę). Piekarnik nagrzać do 200-210°C. Wierzch ciasta można posmarować mlekiem lub jogurtem, wstawić je do piekarnika i piec 25-30 min., aż wierzch będzie złocistobrązowy. Wystudzić w formie lub na kuchennej kratce.


Wpis znajduje się na liście "Na zakwasie i na drożdżach":



Posted in Etichette: , |

3 commenti:

  1. Majana Says:

    Piękny chlebek. Z pewnością smakuje świetnie z daktylami i czekoladą. Rozmarzylam się :)

  2. Anonimowy Says:

    a ja nie widzę zdjęcia :(
    Konsti, gdzie nam znikłaś ?

  3. Konsti Says:

    Jestem, jestem:) Ja zdjecie widze...
    I dziekuje bardzo za komentarze.
    Pozdrawiam!