Riso e uova saltati in padella

... czyli ryż z patelni z jajkami. Danie dla zabieganych i dla odchudzających się – z tego co pamiętam, po raz pierwszy usłyszałam o tej potrawie w telewizyjnym programie o dietach:). Przyznam się bez bicia, że tak przyrządzony ryż bardzo mi smakuje. W wersji najprostszej wystarczą tylko 3-4 produkty: ryż, jajko i oliwa, ewentualnie starty parmezan. Ja jednak nie zadowalam się zestawem minimum i najczęściej dorzucam garść posiekanych, świeżych ziół. Niby nic, ale całość smakuje wybornie, a przynajmniej takie sygnały wysyłają moje kubki smakowe:)


riso_uovo


Składniki (dla 2 osób): 

· 200 g ryżu 
· 2 jajka 
· sól i pieprz plus, ewentualnie, dodatkowe przyprawy 
· oliwa 
· garść świeżych ziół (u mnie: oregano, mięta, rozmaryn) 
· kilka łyżek startego parmezanu 

 Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Jajka rozbić i rozbełtać. Na patelni rozgrzać oliwę, wlać jajka i podgrzewać przez ok. 30 sekund. Potem wrzucić ryż i posiekane zioła, wymieszać wszystko i trzymać na ogniu, aż rozbełtane jajka się zetną. Pod sam koniec doprawić solą i pieprzem, dodać starty parmezan, wymieszać i wyłożyć ryż na talerze. Podawać gorące.


Posted in Etichette: |

4 commenti:

  1. Majana Says:

    Niby takie proste połączenie, ale nigdy na nie wpadłam na nie.
    Muszę spróbować :)

  2. Konsti Says:

    Majano, dziekuje za komentarz i sciskam Cie mocno.

  3. wKratke Says:

    Właśnie odkrywam Twojego bloga i proste i smaczne potrawy czyli kwintesencję włoskiej kuchni :) (sama mieszkałam 5 lat w Rzymie)
    Uprzedzam, że będę korzystać!

  4. Konsti Says:

    Dziekuje za przemily komentarz:) Uprzedzam, ze bedzie mnie cieszyl kazdy przepis, ktory "pojdzie w swiat":)
    Pozdrawiam serdecznie.