Riso dolce al latte e cannella

.. czyli słodki ryż na mleku z cynamonem. Deser z kategorii “comfort food”, bardzo popularny we Włoszech. Gdy cały świat sprzysięga się przeciwko mnie, lubię zaszyć się w domu, obowiązkowo z dobrą książką, szklanką gorzkiej herbaty i miseczką słodkiego riso al latte. Ukojenie przychodzi natychmiastowo:)


  riso al latte2


Składniki (orientacyjnie): 

• 1 litr mleka 
• 400 g ryżu 
• skórka obrana z 1 cytryny 
• 4-5 łyżek cukru 
• cynamon 

Podgrzać mleko i, gdy zacznie dochodzić do temperatury wrzenia, dodać ryż, cukier i skórkę cytrynową. Gotować długo (nawet godzinę) na małym ogniu, często mieszając. Ryż powinien zmięknąć i wchlonąć prawie całe mleko. Gdy to nastąpi, zdjąć ryż z ognia i wyjąć kawałki skórki cytrynowej. Przełożyć ryż do miseczek i posypać hojnie cynamonem. Jeść na ciepło lub na zimno. 
Deser można dowolnie modyfikować, dodając rodzynki, daktyle, gorzką czekoladę itp. Ja najczęściej dodaje moje ulubione rodzynki:)

Posted in Etichette: , |

6 commenti:

  1. amandaricci.butikzprzepisami Says:

    pycha, ja dodaję jeszcze orzechy włoskie

  2. Konsti Says:

    Faktycznie pyszne:)
    Ja od orzechow czasem mam uczulenie, wiec nie jest to moj uluiony dodatek.
    Pozdrawiam!

  3. Majana Says:

    Och,uwilebiam, od wieków!:)

  4. Anonimowy Says:

    Konst, odpisałam Ci u siebie :) Zajrzyj :)

  5. Anonimowy Says:

    i już jesteś Konsti :D Czekam na Ciebie z niecirpliwością. Bardzo się cieszę

  6. Konsti Says:

    Ja tez sie ciesze i dziekuje Ci ogromnie za pomoc!