Riso dolce al latte e cannella
Posted On 12.05.2014 at a poniedziałek, maja 12, 2014 by Konsti
.. czyli słodki ryż na mleku z cynamonem. Deser z kategorii “comfort food”, bardzo popularny we Włoszech. Gdy cały świat sprzysięga się przeciwko mnie, lubię zaszyć się w domu, obowiązkowo z dobrą książką, szklanką gorzkiej herbaty i miseczką słodkiego riso al latte. Ukojenie przychodzi natychmiastowo:)
Składniki (orientacyjnie):
• 1 litr mleka
• 400 g ryżu
• skórka obrana z 1 cytryny
• 4-5 łyżek cukru
• cynamon
Podgrzać mleko i, gdy zacznie dochodzić do temperatury wrzenia, dodać ryż, cukier i skórkę cytrynową. Gotować długo (nawet godzinę) na małym ogniu, często mieszając. Ryż powinien zmięknąć i wchlonąć prawie całe mleko. Gdy to nastąpi, zdjąć ryż z ognia i wyjąć kawałki skórki cytrynowej. Przełożyć ryż do miseczek i posypać hojnie cynamonem. Jeść na ciepło lub na zimno.
Deser można dowolnie modyfikować, dodając rodzynki, daktyle, gorzką czekoladę itp. Ja najczęściej dodaje moje ulubione rodzynki:)
pycha, ja dodaję jeszcze orzechy włoskie
Faktycznie pyszne:)
Ja od orzechow czasem mam uczulenie, wiec nie jest to moj uluiony dodatek.
Pozdrawiam!
Och,uwilebiam, od wieków!:)
Konst, odpisałam Ci u siebie :) Zajrzyj :)
i już jesteś Konsti :D Czekam na Ciebie z niecirpliwością. Bardzo się cieszę
Ja tez sie ciesze i dziekuje Ci ogromnie za pomoc!