Mazurek z masą serowo-gruszkową

Wielkanoc tuż, tuż, czas na mazurki! Prezentowany poniżej mazurek z masą serowo-gruszkową jest wyjątkowo lekki i delikatny w smaku. Pierwszy raz przygotowałam to ciasto w ramach eksperymentu na Wielkanoc dwa lata temu, bardzo przypadło nam do gustu i w tym roku, na prośbę Kalabryjczyka, ten nietypowy mazurek ponownie wraca na nasz świąteczny stół.


.


Składniki: 

 Na ciasto: 
· 25 dkg mąki 
· 125 g masła 
· 50 g cukru pudru 
· 1 żółtko 
· 1-2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 
· szczypta soli 

 Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepić formę (ciasto jest na tyle tłuste, że nie trzeba natłuszczać blachy i wysypywać jej mąką, bo i bez tego ciasto powinno ładnie “wyskoczyć” z formy). Wstawić ponownie do lodówki na ok. 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 20-25 min. w temp. 180°C. (ciasto powinno lekko zbrązowieć, ale trzeba uważać, żeby go nie przypalić). Przygotować nadzienie. 

 Masa serowo-gruszkowa: 
· 1,5 kg gruszek 
· 250 g białego sera o kremowej konsystencji (u mnie: ricotta) 
· 50 g żelatyny 
· sok z 1 cytryny 
· cukier do smaku

Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i chwilę podgotować (ok 10-15 min). Miękkie owoce zmiksować z serem na gładki mus, dodać sok z cytryny i cukier (wedle uznania). Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do musu. Kiedy masa zacznie tężeć, wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Dowolnie ozdobić, odstawić do ostudzenia (najlepiej do lodówki).

Posted in Etichette: , , |

5 commenti:

  1. Majana Says:

    Piękny mazurek, taki niespotykany. Z masą serowo-gruszkową nigdy nie widziałam.
    Pozdrówki :)

  2. Anonimowy Says:

    bardzo ciekawe połączenie. Szkoda, że gruszek u mnie ostatnio nie widać bo chetnie bym wypróbowała. Ale przecież to nie musi być mazurek. Na tartę też mi pasi jak na wierzch dam owoce

  3. Anonimowy Says:

    Konsti, toz pusta głowa zapomniała o najważniejszym. Zdrowych i wesołych świat życzę. Tobie i całej Twojej rodzinie

  4. Jolanta Szyndlarewicz Says:

    Piękny mazurek, musi być pyszny (jeśli sie kocha gruszki, jak ja:)). Bardzo podoba mi się jego dekoracja, gustowna:)

  5. petitchef.pl Says:

    Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam Camelia
    Petitchef.pl