Cantucci al caffè e anice
Posted On 6.12.2013 at a piątek, grudnia 06, 2013 by Konsti
Wczoraj zaczęłam przedświąteczną “produkcję” różnorakich ciasteczek, które znajdą się w paczuszkach-podarunkach dla przyjaciół i znajomych. W tym roku w paczuszkach będą tradycyjnie "girandole", pierniczki i kruche aniołki z kawałkami gorzkiej czekolady, a także jedno ciasteczkowe “new entry”: "cantucci al caffè e anice" czyli słodkie sucharki o charakterystycznym smaku kawy i anyżku. Bardzo ciekawe połączenie, "cantucci" pierwsza klasa! Inspirację znalazłam tutaj. Polecam, idealne do kawy:)
Składniki:
· 600 g mąki
· 2 jajka
· 200 g cukru
· 50 g oliwy
· 250 g obranych orzechów i migdałów
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka otarta z 1 cytryny
· 1 filiżanka mocnego espresso
· 1 łyżkeczka kawy rozpuszczalnej
· 1 kieliszek likieru anyżkowego
· 5 g nasion anyżku
· szczypta soli
Ze wszystkich składników (oprócz bakalii) wyrobić gładkie ciasto. Następnie posiekać orzechy i migdały i połączyć je z ciastem. Uformować wałki o szerokości 4-5 cm i wysokości 2-3cm. Wyłożyć je na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, lekko ostudzić, pokroić ostrym nożem na jednocentymetrowe kawałki, ułożyć z powrotem na blasze i ponownie piec przez 30-35 min., tym razem w niższej temperaturze, bo w 160 stopniach. Zostawić do ostudzenia w zamkniętym piekarniku.
Bardzo ciekawe połączenie - kawa i anyż...? Koniecznie muszę spróbować :)
Ojej , jakie świetne , ta kawa i anyż, pewnie będą tak mnie ciekawić, że będę musiała upiec
Bardzo fajne są! Ileż w nich pyszności - kawa, anyż...mmm :)