Ciasteczka cytrynowo-anyżowe
Posted On 16.12.2013 at a poniedziałek, grudnia 16, 2013 by Konsti
... czyli ciąg dalszy słodkich wypieków z anyżkiem. Wcześniej były włoskie „cantucci al caffè e anice”, teraz padło na duńskie ciasteczka z przepisu Bei. Delikatne, lekko maślane... no i to połączenie cytryny z anyżkiem, bardzo udane! Część ciasteczek skonsumowaliśmy w ekspresowym tempie, część obroniłam bohatersko własną piersią i przemieniłam w ozdoby choinkowe. Polecam w obu wersjach:)
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- otarta skórka z 1 cytryny
- 75g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam tylko 1 łyżeczkę)
- 125g masła
- 1 łyżka ziaren anyżu (dałam 2 łyżeczki)
- 1 jajko
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Wymieszać mąkę, skórkę cytrynową, cukier i proszek. Masło pokroić w kawałki i wymieszać z resztą składników aż utworzy się ‚kruszonka’.
Lekko zgnieść ziarna anyżu. Jajko z anyżem i sokiem cytrynowym ubić, dodać do mąki i szybko wymieszać ciasto rękami (nie wyrabiać !). Z ciasta utworzyć gruby rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm (Bea radzi na ok. 5-7 mm), pokroić ostrym nożem na ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180° ok. 8-10 minut do zezłocenia.
Po ostudzeniu ciasteczek na kratce ozdobiłam je kleksami cytrynowego lukru (cukier puder + sok cytrynowy).
kurczę, nie lubię anyżu a te ciastka tak kusząco wyglądają, że chętnie bym od razu schrupała. Co w zamian anyżu ? Ekstrakt waniliowy, skórka pomarańczowa ? Jak sądzisz Konsti ?
Ze skorka pomaranczowa na pewno beda swietne! A z mniej typowych dodatkow, to przychodzi mi do glowy rozmaryn lub tymianek, w cytrynowych ciasteczkach te przyprawy tez sie sprawdzaja i tworza ciekawe polaczenie smakowe.
Krystyno, sciskam Cie mocno i pozdrawiam.
Dzięki za podpowiedź Konsti. Ten rozmaryn przemawia do mnie. Hoduję w domu dwa krzaczki to będzie najświeższy i najpewniejszy.
Ja również gorąco pozdrawiam :)
Muszą pachnieć wspaniale! Podobają mi się :)