Rogaliki ziemniaczane (na słodko)
Posted On 22.10.2013 at a wtorek, października 22, 2013 by Konsti
Do przygotowania tych rogalików potrzeba nie tylko mąki i cukru, ale też kilka ugotowanych ziemniaków: może się to wydać dziwnym pomysłem, ale warto zaryzykować:) Ja trzymałam się wiernie przepisu i nie żałuję, wypiek okazał się bardzo udany! Moje rogaliki wyszły zgarbne (jak na moje możliwości…) i apetyczne; pierwszego dnia były kruche, drugiego i trzeciego stały się miękkie, ale nic nie straciły na smaku. Od razu uprzedzam ewentualne pytania: nie, kartofli w ogóle nie czuć w wypieku, nikt nie jest w stanie odgadnąć, co jest jednym z głównych składników ciasta... Przepis wpadł mi w oko na blogu Kuchnia z Widokiem. Polecam, rogaliki pierwsza klasa!
Składniki:
· 25 dag ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
· 35 dag mąki
· 15 dag cukru
· 1 jajko
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka oleju
· dowolne nadzienie (gęsty budyń, twarda marmolada, masa makowa, biały ser na słodko itp.)
Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 5 mm i wykrajać niezbyt duże trójkąty. Na środku każdego z nich kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać rogaliki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temp. 180°C, aż się ładnie zrumienią. Podawać posypane cukrem pudrem (u mnie: bez posypki).
Piękne są te rogaliczki> Z pewnością smakują wspaniale!:)
Nigdy nie piekłmn nic z dodatkiem ziemniaków. A nie, piekłam raz pizzę na cieście drożdżowym z ziemniakiem. Ale to jest ciasto na proszku. Fajnie bardzo wyglądają. Zapisuję sobie do zrobienia
Dziekuje za mile slowa, Majano!
Krysiu, mam nadzieje, ze skorzystasz z przepisu, moim zdaniem warto.
Pozdrawiam serdecznie!
Skorzystam na pewno, bo fajnie bardzo wyglądają.