Pasta con il cavolo nero

… czyli makaron z jarmużem toskańskim. We Włoszech potrawy z tym warzywem kojarzone są z reguły z regionem Toskania, co sugeruje nam zresztą polskie tłumaczenie włoskiej nazwy jarzyny... W dawnej Pizie jesienią jadano z jarmużem przede wszystkim grzanki (“crostini di cavolo nero”), zupy (“zuppa di cavolo nero alla pisana”) i makaron. Ja bardzo lubię jarmuż toskański, w smaku przypomina mi skrzyżowanie szpinaku z botwiną. Bez żadnych oporów przygotowałam więc jedno z tradycyjnych dań kuchni pizańskiej, "pasta con il cavolo nero". Wyszło pyszne, jutro robię powtórkę:)


jarmuz

Składniki (dla 4 osób): 

· 1 kg jarmużu 
· 350-400 g makaronu (najlepsze byłyby spaghetti lub penne
· 1 mała cebula 
· 4 ząbki czosnku 
· 2 łyżeczki soku z cytryny 
· kilka łyżek mleka 
· oliwa 
· sól i pieprz 
· starty parmezan lub pecorino 

 Umyć liście jarmużu, usunąć twarde łodygi i pokroić na paseczki. Przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę, smażyć przez kilka minut. Dodać sparzony jarmuż, doprawić solą i pieprzem, dodać kilka łyżek mleka i smażyć mieszając przez następnych kilka minut. Pod koniec dodać sok z cytryny i ponownie doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do jarmużu. Podgrzać przez chwilę, mieszając dokładnie. Wyłożyć na talerze, posypać startym serem i podawać od razu.

Posted in Etichette: , |

2 commenti:

  1. Marta Says:

    Ostatnio pierwszy raz się skusiłam na jarmuż. Podoba mi się ten makaron :)

  2. Konsti Says:

    Dziekuje:)